Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki a terhességi cukorbetegség?

Hogyan alakul ki a terhességi cukorbetegség?

Terhesség során felléphet cukorbetegség, mely nem genetikai elváltozás okozta probléma, hanem azért jön létre, mert az inzulint termelő ß-sejteket nyomja a kisbaba. Jellemző, hogy nem a terhesség korai szakaszában jön elő, hanem inkább a második és harmadik trimeszterben teljesedik ki. Szigorú diétával, viszont kezelhető. Ezen fellépő elváltozás, sajnos meglehetősen nagy zavart okoz az anyagcserében, mégpedig a szénhidrát-anyagcserében, mely káros lehet a magzatra és az anyukára is.

Odafigyelés nélkül sajnos maradandó károkat okozhat a babában, mégpedig magas vérnyomást, születést követő alacsony vércukorszintet, eltolódott hormonháztartást. De akkor tisztázzuk, miért is fontos a megfelelő inzulin szint a babában és az anyában is egyaránt. Az inzulin kritikus szerepet játszik a vérben lévő glükóz hasznosításában. Inzulin nélkül nem tudják a sejtek hasznosítani a glükózt, mely a sejtek legfontosabb energiaforrása.

Ha normális minden paraméter a szervezetben, a felesleges glükóz, glikogénként a májban raktározódik. Ha eltolódnak az értékek, és a szervezet úgy érzékeli, hogy még szükség van glükózra, akkor a májból szabadít fel, ha nincs, elegendő inzulin a vérben megnövekszik a glükóz szint, ezt hívjuk magas vércukor szintnek.

Ha már első terhességnél kialakul, akkor a következőkben még inkább kell rá számítani, és előkészülni. Tornagyakorlatokkal, diétával érdemes a következő terhességet várni. Normális esetben, ha a terhesség alatt kontrol alatt állt a fennálló cukorbetegség, akkor szülést követően, az egyébként is jellemzően nagy hormonhatásoknak köszönhetően visszaáll minden a normális kerékvágásban. Ellenkező esetben viszont előfordulhat, hogy megmarad a cukorbetegség, illetve a babánál komoly károkat okozhat, például nagyon megnő, mely a szülőcsatornán világra jövetelét akadályozza, így császármetszéssel kell világra jönnie.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük