Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki a pánikbetegség?

Hogyan alakul ki a pánikbetegség?

A pánikbetegség kialakulása nem köthető egyetlen pillanathoz és egyetlen szituációhoz sem. Minden ember más és más, mindenkire másképp hatnak az életében történt változások. Vannak, akik labilisabbak érzelmileg, lelkileg vagy pszichikailag, vannak, akik szinte minden körülmények között képesek uralkodni magukon.

Ha az ember egy kicsit gyengébb lábakon áll, ami egy adottság és nem tehetünk ellene, akkor a XXI. századunkban igen nagy esély van arra, hogy valamilyen lelki, pszichiátriai betegség kialakul nála. Ezt sajnos nem tudjuk befolyásolni drasztikusan. Természetesen lelki tréningekkel, életvezetési tanácsokkal, különböző lazítási technikákkal és gyakori testmozgással csökkenthetjük kialakulásának esélyét, de csak ezekkel nem lehet megszüntetni, ha már megvan a baj.

Az első tünetek megjelenésekor az emberek nagyon megijednek, hiszen ezek az érzések halálfélelmet válthatnak ki – ezt teljesen jogosan érzi a páciens, hiszen nem tudja még, hogy pszichikai eredetű a betegsége és egyáltalán azt, hogy valamilyen betegségben szenved. A tünetekre példák: légszomj, szorító érzés a mellkasban, végtagzsibbadás, gombóc a torokban, heves szívdobogás. Természetesen a tünetek hátterében komoly betegség is állhat, így csak szakorvosi vélemény után fogjuk őket a pánikbetegségre.

A pánikbetegség kiváltóhatásai annyi félék, ahány ember létezik: egyeseknél szinte észrevétlenül és láthatóan minden ok nélkül jön létre, míg másoknál magánéleti problémák hozzák elő – például rossz párkapcsolat – megint másoknál a munkahelyükön tapasztalható feszültség miatt alakul ki.

Ahhoz, hogy a minimálisra csökkentsük a pánikbetegség kialakulásának esélyét az életvitelünkre kell nagyon odafigyelni. Űzzük mindennapi életünkből a minket szorongóvá, idegessé tevő dolgokat, momentumokat: ne ragadjunk meg egy rossz kapcsolatban, igyekezzünk munkahelyet váltani, ha az már az egészségünkre is hatással van.
Próbáljunk az apró dolgokon ne idegeskedni, tanuljuk meg, miért érdemes bosszankodni és miért nem.
Igyekezzünk minden nap egy kis testmozgást betervezni: kutatások bizonyítják, hogy a pszichiátriai betegek a rendszeres fizikai mozgásnak köszönhetően sokkal jobb állapotba kerülnek.

Valamint a legfontosabb: ne szégyelljük a betegségünket! Ha a panaszok már a mindennapi életünkre is hatással vannak, akkor keressünk fel egy szakembert és kezeltessük magunkat a megfelelő körülmények között!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük