Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki a hörgök gyulladása?

Hogyan alakul ki a hörgök gyulladása?

A hörgőgyulladása, vagy a hörghurut az alsó légutak betegsége. A felső légutakon keresztül hatol be, majd megtelepszik az alsó légutakban, és ezért a légcsere nem tud megfelelően működni. Az oxigénhiány miatt egyre romlik a sejtek, szervek, szövetek állapota.
A légcsőben és a hörgőkben úgynevezett hengerhám található, ezek csillámokkal fedettek, és ezekben a mirigyekben speciális váladék található(nyák). Célja megtisztítani a különféle kórokozóktól, pollenektől, portól a hörgőket, viszont a gyulladás folytonosan irritálja a csillókat, amelyek károsodhatnak, vagy akár el is pusztulhatnak. A gyulladás lehet akut(heveny) és krónikus(idült).
A gyulladás külső jellemzői:
-erős duzzadtság (két sejt közötti területre folyadék szivárog az érfalból)
-vöröses elszíneződés (tágulnak a hajszálerek, a károsodott sejtekből felszabadult hisztamin hatására)
-a test közeli részétől elütő meleg érzet
-fájdalomérzet
A gyulladás belső jellemzői:
-náthára hasonlító tünetek, köhögés, ami hurutos köpettel jár együtt
-láz, néha igen magas láz kíséri, emellett sípoló hangot hallunk légzés közben
A duzzadt területen , az érfalból kiáramló folyadékban sok a fehérvérsejt, amelyek igyekeznek felfalni a betolakodókat, ám ezáltal felgyorsul a sejtekben lévő anyagcsere-folyamat is, ami viszont hőt termel. A gyulladt szövetek, és a magas hőmérséklet beindítja a fájdalmat, érzékelő receptorokat, ezért néha igen erős, és heves fájdalmat érezhetünk.
Amennyiben gyanú van rá, hogy hörgőgyulladásunk van, nézessük meg mellkasröntgennel minél hamarabb, hogy későbbiekben elkerüljük a károsabb szövődményeket.
Köptető hatású készítmények, például Lándzsás útifű, ACC segít a köpet feloldásában, de mindemellett sok-sok folyadék bevitele szükséges. Antibiotikum nem javallott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük