Kezdőlap » Családi élet » Hogyan alakítsunk ki a testvérek közötti jó viszonyt?

Hogyan alakítsunk ki a testvérek közötti jó viszonyt?

Családi probléma, amikor a testvérek nem jönnek ki egymással, állandóan kötekednek, veszekednek és bizony nekünk szülőknek megfordul a fejünkben ilyenkor, hogy milyen lesz a viszonyuk felnőtt korban. Mert hát kire is számíthatnának ha nem egymásra?
A testvéri kapcsolat megalapozása egészen kicsi korban elkezdődik, akár tudatosan törekszünk erre , akár nem. Amikor a pocakunkban van a kistestvére és együtt várjuk a nagyobb gyermekkel, nagyon fontos, hogy elmondjuk neki, attól, hogy lesz kistestvére még ugyanúgy szeretjük őt, ő lesz a nagyobb, aki megvédi a kicsit.
Amikor megszületik a baba, akaratlanul kevesebbet tudunk foglalkozni a nagyobbal, de meg kell találnunk azt a lehetőséget, hogy csak vele is tudjunk időt eltölteni. Ilyenkor érzi, hogy őt is szeretjük, ő is fontos nekünk. Ha rendszeresítjük ezeket az alkalmakat, akkor kevésbé lesz féltékeny a testvérére.
Az életkor előre haladtával más szempontok is szem elé kerülnek, fontos, hogy olyan jellemet alakítsunk ki bennük, ami megalapozza a későbbi jó kapcsolatot. Sok felnőtt gyermek vágja idősödő szülei fejéhez, hogy „ mert bezzeg régen…” , hogy mi volt azon változtatni már nem tudunk, ezért kell gyermekkorban erre figyelmet fordítanunk.
Ne adjunk okot az irigységre, erősítsük azt, hogy kínálja meg a testvérét, adja oda, ossza meg játékát. Ilyen helyzetek előfordulnak, akkor kellő türelemmel kezeljük.
Ne a negatív tulajdonságokat emeljük ki, hanem erősítsük a pozitívakat dicsérettel. Segítse a kisebbet, érezze, hogy ő a nagyobb, erősebb aki óvja és védi. Érezze a nagyobb, hogy szükségünk van rá. A kisebbre viszont ne hagyjunk rá dolgokat, könnyebb elintézni azzal, hogy „ ő a kisebb” de ez nem mindig helyes.
Rajtunk szülőkön múlik, hogyan neveljük őket egymáshoz ragaszkodó, egymásban megbízó felnőttekké.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük