Kezdőlap » Kert » Hogyan alakítsunk ki erdős kertet?

Hogyan alakítsunk ki erdős kertet?

Az erdő hatású kert alapja, hogy nagyon sok növény van benne, elsősorban magasak, tehát nagyobb méretű fák, a széleken pedig a szomszédok eltakarására laza, nem egyenes vonalú cserjék.
Ha nem ragaszkodunk a gyümölcstermő fafajtákhoz, akkor telepíthetünk klasszikus erdei fákat, például tölgyet, gyertyánt, égert, esetleg vadgesztenyét. Ha szeretnénk, hogy némi gyümölcsöt is adjon, akkor jó ötlet lehet a szelídgesztenye és a dió, közé esetleg vegyíthetünk egy napos tisztás szélre almát. Sövényként telepíthetünk laza állásban kökényt és csipkebogyót.
A kert gondozása – egészséges fák esetén – nem fog nagy munkát okozni. Ha erdei hangulatot szeretnénk, akkor egyáltalán nem kell ragaszkodni a hullott levelek azonnali eltakarításához, a fűnyíráshoz vagy a korhadt ágak metszéséhez. A kertben természetesen növő füvet és más talajszinti növényeket nem kell lecserélni egyenletes gyepszőnyegre, sőt elszórhatunk magunk is pitypang, lóhere vagy százszorszép magokat.

A fák tövébe az árnyékos, párás helyekre telepítsünk páfrányokat, esetleg megpróbálhatunk gombaspórát beásni a földbe. Hozhatunk haza egy-egy erdei kirándulásról különféle növényeket, amelyek megtetszenek, de arra ügyeljünk, hogy védett növényeket ne bántsunk. A moha viszont jó ötlet. Puhává és kellemessé teszi a gyepet, mezítláb is lehet rajta így járkálni, mert a mohaszőnyeg elfedi a kavicsokat. Itt-ott elhelyezhetünk nagyobb sziklákat, korhadt tuskókat. Ha vizes helyet is szeretnénk, akkor tó helyett inkább kavicsos patakféleséget építsünk. Kertészetekben vásárolhatunk hagymás növényeket, például hóvirágot, tulipánt, stb., és gyakran még ibolyát is, ami nagyon jól mutat ilyen kertekben.
A fákra feltétlenül szereljünk legalább 5-6 darab madárodút, ahová beköltözhetnek cinkék, zöldikék, tengelicek, feketerigók. A járófelületeket, utakat borítsuk homokkal, vagy távolítsuk el róla a növényzetet, hogy természetes hatást keltsen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látvány-madárodút?

Mikor az ember mesterséges odúkat helyez ki a kertbe a madarak számára, a legtöbbek fejében …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük