Kezdőlap » Kert » Hogyan alakítsuk ki az utcafrontot?

Hogyan alakítsuk ki az utcafrontot?

Jogszabály szerint az adott ház előtti, utcafronton lévő járdát, vízelvezető árkot és zöld felületeket a ház tulajdonosának kell rendben tartania. Vagyis ne legyen gazos, koszos, illetve télen el kell tolni a havat, ez minden. Persze, ha már foglalkozunk vele, érdemes úgy megcsinálni, hogy valami haszna is legyen. Ha például a hálószoba az utcafront felől van, akkor kialakíthatunk sövényt a zöld részen, ami eltakarja az ablakot a leskelődők nagy része elől, sőt megfogja az úttest felől érkező por és zaj jó részét.
Ha ilyen probléma nincs, akkor a legjobb valami tényleg hasznot hozó növényt telepíteni, elsősorban gyümölcsöt, ha pedig állandó versenyben vagyunk kertészeti témákban a szomszédokkal, akkor egyértelműen valami gyönyörű és ritka különlegességet ültessünk.
A választásnál vegyük figyelembe az utcafront fekvését: ha északi oldalon van, akkor elég valószínű, hogy kevés napsütés éri, tehát árnyéktűrő növényeket kell ültetni. Annak érdekében pedig, hogy ne kelljen télire kivenni a növényeket és kopaszon hagyni a ház előterét az amúgy is szomorúbb kinézetű időszakban, mindenképp télálló növényeket használjunk.
A legjobb talán a télen is virágzó különlegességek közül válogatni, ezekkel egyrészt feldobhatjuk a hangulatunkat munkába menet és jövet is, másrészt az arra járók mind ámulni fognak ezeken a ritkaságokon. A tündérfa például egy nálunk még alig ismert különlegesség. -28 fokig télálló, és akár már karácsonykor is elkezdheti hozni sárga szirmú és bordó közepű virágait, bár fő virágzási időszaka inkább január-márciusra esik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük