Kezdőlap » Fitnesz » Hogyan akadályozhatjuk meg az edzés utáni túlevést?

Hogyan akadályozhatjuk meg az edzés utáni túlevést?

Egy kimerítő edzés után sokan hajlamosak a kelleténél többet enni. A szakértők szerint az edzés során elégetett kalóriamennyiséget általában túl-, míg az elfogyasztott kalóriákat alulbecsüljük – ez a szokás gátat vethet az eredményes fogyókúrának. Hogyan akadályozhatjuk meg?

A tréning utáni egy órán belül a szervezetünknek tápanyagokra van szüksége: ha nem érezzük magunkat éhesnek, néhány falatot akkor is fogyasszunk el. Hasznos mellékhatás, hogy az edzés utáni megfelelő étkezés a másnapi izomlázat is csökkenti. Az edzés serkenti az YY-peptid hormon termelődését, mely az átmeneti teltségérzetet okozza – magyarázzák meg az étvágycsökkentő hatást a szakértők. Ez azonban egy idő után eltűnik, és ha edzés után nem eszünk eleget, nagyobb annak az esélye, hogy a következő étkezésnél a szükségesnél jóval több kalóriát juttatunk a szervezetünkbe.

A gondolat, hogy evéssel kell megjutalmaznunk magunkat egy nagyobb erőfeszítés, például egy fárasztó edzés után, a diétázók számára kifejezetten káros hatású lehet. Válasszunk egyéb, kalóriamentes jutalmazási módszereket: például egy jó filmet, vagy egy forró fürdőt. Ha mindenképpen étellel szeretnénk díjazni a megtett erőfeszítéseket, részesítsük előnyben az egészségesebb alternatívákat: például egy almát, vagy egy marék olajos magot.

A megfelelő folyadékbevitel is segíthet megakadályozni az edzés utáni túlevést. Az intenzív testmozgás során, az izzadás által folyadékot veszítünk. Agyunk nem mindig tud különbséget tenni az éhség-, és a szomjúságérzet között, többek között ezért érezhetünk erős éhséget edzés után.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük