Hitelek

Egyre többen fordulnak a devizahitelek felé. Amiben esedékes a kamat, abban kell megállapítani a kamatadót, majd utána történik a forintosítás.

Ki kell számolni a kamatot, a kamatadót, az ECHOT. Majd a személyi jövedelemadó törvény alapján kell forintba átváltani. Sajátos terület a hitelintézetek betétekkel kapcsolatban, ez akkor következhet be,ha bajba van a bank. Ilyenkor nagyon gyakran előrefordulhat ilyen eset, ez fizetés képtelenséget jelent, tehát befagynak a betétek. Ettől pedig megriadnak a magánszemélyek. Milyen betétekért és banki papírokért vállal garanciát az OBA. Ha a magánszemély takarékbetétje befagyott, akkor a kártérítés 100 000 eurós határig következhet be.

Ez a kártérítés kamatot is tartalmaz és ebben az esetben, ha a takarékbetét kamatát nem hitelintézettől kapjuk, de az fizetés kötelezettsége miatt az OBA megtérítette, ugyanúgy viseli a 16%-os adó és a 6%-os ECHO sorsát. A kártalanítás mindig adóköteles. Ne keverjük össze a kártérítéssel. Ha valaki tartós befektetési számlát nyitott és talál egy jobbat, akkor egyik helyről a másikra utaztathatja a pénzét. Az elmúlt években ez nem így volt, nem lehetett utaztatni a pénzt. Az a szabály nem változott, hogy 25 000 forintot el kell helyezni, gyűjtési évbe pedig bármennyit hozzátehetek. Ha letelik a 2014-es év, akkor kezdődik a naptári időszámítás.

Bármiféle devizanem megjelenhet a számlán horvát kunától kezdve az amerikai dolláron át az angol fontig. Erről viszont tájékoztatási kötelezettsége van a befektetési szolgáltatónak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

LG E960 Nexus 4

Az E960 Nexus 4 az LG egyik készüléke. Kialakítása alapján érintőképernyős,okostelefonról beszélhetünk. A SIM kártya …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük