Kezdőlap » Egészséges életmód » Hideg, sötét, szürkeség: hogyan serkenthetjük a boldogsághormonok termelődését a téli hónapokban?

Hideg, sötét, szürkeség: hogyan serkenthetjük a boldogsághormonok termelődését a téli hónapokban?

Az őszi, téli időszakban a sötétség már a felkelésnél rányomja bélyegét a hangulatunkra. Nehezebben indul a nap, ráadásul a napfény hiánya szó szerinti értelemben is hozzájárul a rossz közérzet kialakulásához: a szerotonin nevű boldogsághormon termelődéséhez fényre van szükség – állítják a szakértők.

A friss levegő az időjárástól függetlenül segíthet. Frissítő hatása mellett az önbecsülésünknek is jót tesz, ha sikerül szokássá tenni a reggeli sétát. A természetes fény ugyan gyengébb, mint a melegebb hónapokban, mégis jóval pozitívabb hatást fejt ki egészségünkre, és közérzetünkre, mint a beltéri világítás. A kutatások szerint a rendszeres állóképességi edzés (futás, biciklizés, tempós séta) csökkenti a depressziós megbetegedés rizikóját. Egy forró kakaó is javíthat a hangulatunkon: a benne található triptofán a szerotonin előanyaga. A kakaó tehát nemcsak az édesség iránti vágyunkat csillapítja, hanem a téli, borongós hangulat elűzésében is segít.

A szerotonin mellett a dopamin is a boldogsághormonok közé tartozik. Minél jobban eltérünk a nap folyamán a szokásos rutintól, annál jobban működik a dopaminkiválasztás a szervezetünkben. Fontos, hogy változatosságot csempésszünk a mindennapjainkba. A fő, hogy már előre örülhessünk az eseménynek: ez növeli a dopaminszintet, ezáltal javítja a közérzetet.

Az aromaterápiából ismert, hogy az illatok közvetlenül hatnak a pszichére. A megfelelő illat néhány másodperc alatt javítja a hangulatunkat, mivel az agy limbikus rendszerére hat. A csokoládé, a vanília, és a narancs boldogabbá tesz, a citrom, és a grapefruit illata élénkítő hatással bír. Használhatjuk őket illatgyertya, aromaolaj, vagy fürdőolaj formájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük