Kezdőlap » Sport » Helyben rótt kilométerek

Helyben rótt kilométerek

Mai rohanó világunk paradoxona, hogy egyszerre vagyunk rohanásban is, és napjaink mozgásszegény életmódban éljük. Bár nem azonnal érezhető, érzékelhető, de a mozgásszegény életmód súlyos következményei hosszú évek alatt visszafordíthatatlan károkat okoznak szervezetünkben.

Nem is oly régen volt egy kezdeményezés ennek megváltoztatására az egyik tv csatornán, fő-műsoridőben, hétköznap, 5 percnyi időtartamban, de sajnos nem hozta meg a várt hatást. Tragikomikusan, a nézők minimum 90%-a fotelból, vagy kényelmesen elheveredve a kanapén “izzadta” végig a testmozgásra invitáló 5 percet.

Ha társaságban szóba kerül a napi testmozgás szükségessége, a kifogások hihetetlen mértékű tárházával találkozhatunk. Csak párat említve a teljesség nélkül: “nincs rá időm”, messze van az edzőterem a lakásomtól”, “már nincs nyitva az edzőterem, amikorra odaérnék”.

Ha végre rászánja magát az ember, hogy tegyen is valamit egészsége megóvása érdekében, nagyon sok, otthon is használható, remek testmozgást biztosító sporteszköz áll rendelkezésre, kinek-kinek pénztárcája, a sporteszköz használatához szükséges, otthonában kialakítható helyigénye, stb. függvényében választható.

A bőség zavarával küszködve esett a választás a “szobabicikli” használat előnyeinek kiemelésére. Bár csak a használatában hasonló a valós kerékpáréhoz, de elnevezése mindenki számára egyértelmű sporteszközt jelent.

Egy szobabicikli használata igen sok előnnyel jár. Nem nagy helyigényű, nem lehet összecsukni, mert akkor a kezdeti lelkesedést követően csukva is marad a gardrób mélyén, bármikor használható, és ugye az is egy igen fontos szempont, hogy tekerünk, de mégsem megyünk sehova, azaz pár kilométer letekerése után is ugyanott vagyunk, ahol elkezdtük. Ez azért is nagy előny a valós kerékpárral szemben, mert azzal haladva nehezen határozható meg, hogy mikor is kell visszafordulni, hogy a visszaútra is legyen még elegendő erőnk.

A napi testmozgás fontos, de mint más dolgokban is, két igen komolyan veendő szempontot nem szabad szem elől téveszteni: nem szabad túlzásba esni, mert nem az a cél, hogy összeesésig kifáradjunk, a másik pedig a rendszeresség. Ha nem is minden nap ugyanabban az időben, de minden nap, kezdetekben kevesebb, azután fokozatosan emelve az edzések erősségét, idejét, tegyünk meg egészségünk érdekében “pár kilométert”.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen sípálya Petzen ?

Petzen Ausztriában található Karintia tartományban. Nagyon közel van a szlovén határ. Klagenfurt 40 km-re van, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük