Kezdőlap » Jog » Házasság és család védelme az alkotmányjogban

Házasság és család védelme az alkotmányjogban

Az Alaptörvény a korábbi Alkotmányhoz képest hangsúlyosabban kiemeli, hogy a társadalom legfontosabb alapegysége a család, mely a definíció szerint a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. A házasság – az Alaptörvény értelmében – férfi és nő között, önkéntes elhatározáson alapuló életközösség.

A jogalkotó azért tartotta fontosnak ezen fogalmakat tisztázni és Alaptörvényben lefektetni, mert az utóbbi évtizedekben újabb és újabb együttélési formák vannak kialakulóban (például de facto – azaz tényleges – élettársi kapcsolat, bejegyzett élettársi kapcsolat azonos neműek között, nyilvántartásba vett élettársi kapcsolat), melyek szintén igényt tartanak a jogi elismerésre, így szükséges a pontos definíció-alkotás, és a letisztult, egyértelmű szabályozás megteremtése.

Az Alaptörvény külön kiemeli, hogy a családok védelmét sarkalatos törvény szabályozza, tehát olyan törvény, melynek elfogadásához és módosításához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Ennek megfelelően a 2011. évi CCXI. törvény „a családok védelméről” részletekbe menően rendezi családokkal kapcsolatos alapelveket, célokat, állami feladatokat és állampolgári kötelezettségeket.

A törvény lefekteti a családok szociális támogatásának alapköveit, kijelenti, hogy a gyermekeknek alapvetően joguk van saját családjukban nevelkedni, deklarálja a magzati élet védelmét (mely fontos tényező az abortusszal kapcsolatos szabályozásnál), illetőleg kimondja, hogy a kisgyermeket nevelőket munkavállalás kapcsán is kiemelten védelemben kell részesíteni.

A szülőknek jogukban áll megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést, rendelkezhetnek gyermekük vallásos oktatásáról, vagy éppen ennek mellőzéséről, dönthetnek a gyermek nevéről és (bizonyos kereteken belül) egészségügyi ellátásáról. A szülő joga továbbá, hogy a gyermekekkel kapcsolatos támogatási lehetőségekről, szabályozásokról információhoz jusson, hiszen a megfelelő ismeretek a felelős döntés alapján képezik. A szülőknek azonban kötelezettségeik is vannak: tiszteletben kell tartaniuk gyermekük emberi méltóságát, gondoskodniuk kell a gyermek testi-, szellemi- és erkölcsi neveltetéséről, korának megfelelően figyelembe kell venniük véleményét és az őt érintő kérdésekről tájékoztatniuk kell őt, és a gyermekre figyelemmel kapott támogatást köteles gyermekére költeni.

Ugyanígy a gyermekeknek is vannak kötelezettségeik és jogaik. Kötelesek – tankötelességük esetén – az oktatásban részt venni, és képességeiknek megfelelően tanulni. Tartózkodniuk kell az egészségüket károsító életmódtól, és kötelesek szüleikkel együttműködni. Jogukban áll, hogy lehetőség szerint családjukban nevelkedjenek, személyiségüket kibontakoztathassák, és biztonságos életvitelükhöz segítséget kaphassanak.

A fentiek érdekében az állam támogatja a gyermekvállalást és a gyermekesek védelmét, többek között a foglalkoztatásra vonatkozó ilyen irányú szabályok megalkotásával, illetőleg állami támogatások, juttatások ilyen célú felhasználásával, és megfelelő jogszabályi környezet megteremtésével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük