Kezdőlap » Ünnepek » Halloween, avagy töklámpa és jelmez

Halloween, avagy töklámpa és jelmez

Régi angolszász hagyományt vettünk át ezzel a szokással, mely eredete nem biztos hogy mindenkinek ismert, pedig nagyon érdekes.

Halloween minden év október 31. napján van, ez a hazai Halottak napja előestéje. Kelta hitvilág szerint ekkor a legvékonyabb a túlvilág és evilág közötti hártya, és a szellemek könnyen átjutnak rajta. A halottak szellemei az utcán kóborolva próbálnak régi lakhelyükre visszatérni, és természetesen szeretteikhez.

Hogy ezt elkerüljék az emberek, régen kioltották a fényeket, eloltották a tűzhelyet, hogy a meleg és barátságos környezet ne vonzza őket. Ijesztő ruhákba öltöztek, hogy megtévesszék őket, és el is ijesszék, így riogatták az utcán kóborló láthatatlan szellemeket.

A töklámpa pedig arra szolgál, hogy kifaragva és mécsest rakva saját elhunytunknak igy tudjuk megmutatni, hogy merre kell hogy hazataláljon.

Nagyon kedvelt ünnep lett itthon is, főleg a jelmezek és a bulizós, ijesztegetős hangulat miatt, így ne lepődjünk meg, ha ezen a napon számtalan boszorkány, csontváz, vámpír és egyéb túlvilági figurával találkozunk, akik huhogva és ugrálva ijesztik el itthon is a szellemeket.

A töklámpást pedig mi is könnyedén megcsinálhatjuk, hiszen szeretteink lelke így hazatalál, és mellesleg szép meleg fénye otthonossá teszi lakásunkat. Gyerekeknek pedig a belsejét, a magok nélkül akár meg is süthetjük, finom őszi csemegének. És persze őket is befoghatjuk a tök belének kivájásába, hiszen remek szórakozás akár kicsiknek és nagyoknak is.

Kellemes ünnepeket és jó szórakozást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

István király kenyere

Ez az az ünnepünk, amely a történelem során nevében a legtöbbet változott. Augusztus 20-a ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük