Kezdőlap » Karácsony » A hagyományok szerint, mikor bontsuk le a karácsonyfát?

A hagyományok szerint, mikor bontsuk le a karácsonyfát?

A mai ember nem biztos, hogy a hagyományokra gondolva bontja le a karácsonyfát. Amilyen sok ideig tart a karácsonyi előkészület, olyan gyorsan el tudjuk tüntetni, még a nyomait is az otthonunkból. Több mindentől is függ, hogy ki, mikor bontja le a karácsonyfát, hiszen ez lehet élethelyzet függő is, de arra is kell gondolnunk, hogy ha nem gyökeres a karácsonyfánk, akkor nem tudjuk túl sok ideig megtartani. Gondolom másnak is ismerős, hogy a feldíszített fenyőnk néhány nap múlva elkezdi hullajtani a leveleit, majd elég csak megérintenünk és máris lapáttal lehet összeszedni a tűleveleket.
Nagyon sokan ragaszkodunk mind a mai napig a hagyományhoz, mely szerint Vízkeresztkor szokás a karácsonyfát lebontani. Ez a nap január 6.-a, ezzel a nappal zárul le az ünnepi kör, a karácsony 12 szent napja. A keleti keresztény egyház, ehhez a naphoz kapcsolja Jézus első nyilvános megjelenését.
Epiphania Domini latin szó, jelentése: „az Úr megjelenése”
A magyarok és a görögök azért mondják Vízkeresztnek, mert ezen a napon keresztelkedett meg Jézus, a Jordán folyóban. A magyar vízkereszt szó a víz és a tömjén megkereszteléséből ered, majd ebből alakult ki a házszentelés hagyománya is.
Bár a hagyományok lassan feledésbe merülnek, ennek ellenére többnyire tisztában vagyunk vele, hogy a karácsonyfát mikor bontsuk le a szokásokhoz híven.
Családonként eltérőek ezek a karácsonyfa bontási szokások. Vannak, akik ezt is közösen végzik a családdal, mint ahogy a díszítését is. Ilyenkor már nem jellemző, hogy megkérdezzék a gyermekek, – mi lesz a fenyőfával ezek után?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük