Kezdőlap » Családi élet » Ha a menyasszonynak gyereke van

Ha a menyasszonynak gyereke van

Előfordulhatnak olyan esetek házasságkötés előtt, hogy a menyasszonynak már van gyermeke a házasságkötés előtti időből, melyről mindenképpen érdemes a vőlegényt értesíteni. Ilyenkor mindenképpen kötelesek az alább leírt módon eljárni.
Ha a menyasszonynak házasságon kívül született gyermeke van, akkor a jelentkezéskor az anyakönyvvezető előtt be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatát is.
A házasságkötés előtt a férjnek jegyzőkönyvet kell aláírnia, amelyben kijelenti, hogy

• a gyermek az ő házasságukból születettnek tekintendő és kéri, hogy őt a gyermek születési anyakönyvébe apaként bejegyezzék, vagy
• a gyermekre „kizáró kijelentést” tesz, vagyis kijelenti, hogy az nem tőle származik

Ha a vőlegény a házasságkötést megelőzően az anyakönyvvezető előtt nem jelentette ki, hogy a gyermek nem tőle származik és tudott a gyermekről, akkor a törvény őt a gyermek apjának tekinti, kivéve, ha megállapítható, hogy más a gyermek apja, vagy ha a férj és a gyermek között tizenhat évnél kisebb a korkülönbség. Az apa nyilatkozatáról az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet vesz fel, amelyhez a gyermek születése szerinti illetékes anyakönyvi hivatalnak is megküld, hogy az adatokat bejegyezhessék.

Nem egyszerű ez a kérdés, de ha már valaki házasságra adta a fejét, mindenképpen el kéne fogadnia a menyasszonya gyermekét, persze ez mindenkinek a saját elbírálásán múlik. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy a gyermek nem tehet semmiről, őt az anyja előző hibáiért felelősségre vonni nem helyes és a jog szerint tilos.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük