Kezdőlap » Fogyókúra » Gyorsabb zsírégetés L-karnitinnal: lehetséges?

Gyorsabb zsírégetés L-karnitinnal: lehetséges?

Kevesebb cukor, kevesebb zsír, több mozgás – a fogyni vágyók általában tisztában vannak az alapelvekkel. Csodaszerek természetesen nincsenek, léteznek azonban olyan tápanyagok, melyek gyorsíthatják a zsírégetés folyamatát: az L-karnitin is ezek közé tartozik.

Testünk sejtjeiben találhatók az úgynevezett mitokondriumok, melyek a zsírsavak energiává alakításáért felelősek. Az L-karnitin szállítja a zsírsavakat a mitokondriumokba: ebből jogosan következtethetnénk arra, hogy minél több L-karnitin áll a szervezetünk rendelkezésére, annál több zsírsavat képes transzportálni a mitokondriumokba – azonban sajnos ez nem így működik. A testzsírt először elemeire kell bontani ahhoz, hogy energiaként tudjuk felhasználni. A folyamatot a lipáz enzim szabályozza, és nem függ az L-karnitin megnövelt bevitelétől. A szakértők szerint egyedül az élsportolóknál lehet szerepe az L-karnitinnak a zsírégetésben, a hobbisportolóknál és a fogyókúrázóknál viszont nem fejt ki közvetlen hatást. A feleslegesen bevitt L-karnitin távozik a szervezetből.

A szervezet a húsokból, halból és tejtermékekből jut hozzá a megfelelő mennyiségű L-karnitinhoz, illetve kis mennyiségben maga állítja elő. Az L-karnitin hiánya hatással lehet a fogyókúra sikerére: ha nincs jelen elegendő mennyiségben a szervezetünkben, a zsírégetési folyamat lelassul. A szervezet saját termeléséhez szükséges az elegendő mennyiségű C-vitamin, B6-vitamin, vas és niacin bevitele. A kiegyensúlyozott táplálkozással elősegíthetjük a szervezetünk megfelelő L-karnitin ellátását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük