Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyógynövények termesztése

Gyógynövények termesztése

Ha saját magunk termesztjük a gyógynövényeket, egészen biztosak lehetünk abban, hogy frissek és egészségesek. A növények gondozása egyáltalán nem bonyolult, ráadásul még mutatósak is. Számos gyógynövény és fűszernövény magról nevelhető. Némelyiket virágtartóban kell kihajtani a házban, majd az utolsó fagyot követően lehet kiültetni a szabadba. Mások nem kedvelik az átültetést, ezért kertben kell őket elvetni.A fás szárú növényeket, például a levendulát és a rozmaringot leginkább dugványról érdemes szaporítani: egészséges hajtásokat gyökereztetünk, és egy komposzttal töltött cserépbe szórjuk őket. A gyógynövények nem igényelnek túl sok helyet, és legtöbbször kiválóan fejlődnek virágládákban, cserepekben és felfüggesztett kosarakban. A kertben szalagszerű ágyást készíthetünk nekik. ...

Ha saját magunk termesztjük a gyógynövényeket, egészen biztosak lehetünk abban, hogy frissek és egészségesek. A növények gondozása egyáltalán nem bonyolult, ráadásul még mutatósak is. Számos gyógynövény és fűszernövény magról nevelhető. Némelyiket virágtartóban kell kihajtani a házban, majd az utolsó fagyot követően lehet kiültetni a szabadba. Mások nem kedvelik az átültetést, ezért kertben kell őket elvetni.

A fás szárú növényeket, például a levendulát és a rozmaringot leginkább dugványról érdemes szaporítani: egészséges hajtásokat gyökereztetünk, és egy komposzttal töltött cserépbe szórjuk őket. A gyógynövények nem igényelnek túl sok helyet, és legtöbbször kiválóan fejlődnek virágládákban, cserepekben és felfüggesztett kosarakban. A kertben szalagszerű ágyást készíthetünk nekik. Ültessük őket a forgalmas utaktól távol, különben egészséges összetevőik mellett a kipufogó gázokból származó káros anyagok is a szervezetünkbe jutnak. Ugyanebből az okból kerüljük a rovarirtó szerek használatát is. Akár virágágyásban, akár cserépben neveljük, a gyógynövények többsége jó vízelvezetést igényel, bár némelyikük, például a borsmenta, a nedves talajt jól tűri. Különös módon, általában jobban kedvelik a tápanyagokban szegény talajt ( gondoljunk csak a Földközi-tengeri dombvidékeken burjánzó mezei kakukkfűre).

A gyógynövények között akad néhány ízletes fajta is, amelyeket akár salátákhoz vagy más ételekhez is adhatunk. Kísérletezzünk tehát nyugodtan, hiszen a világ népességének mintegy 80 százaléka alkalmazza elsődleges kezelési módként a gyógynövényeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan válts egészséges ételekre?

Kulcsszó a fokozatosság és az átgondoltság. Mindenki tisztában van vele, hogy rengeteg egészségtelen, adalékanyagoktól hemzsegő ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.