Kezdőlap » Egészséges életmód » Gyógyító illatok

Gyógyító illatok

A gyógynövénykertben sétálgatva nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy letépjünk néhány levelet, és az ujjaink között szétmorzsolva élvezzük a finom illatot. Ezek az illatok azonban nem csak kellemesek, hanem sokszor gyógyító hatásúak is. Az illóolajokban levő illatanyagok közvetlenül az agyi idegközpontokba jutnak,ahol rendkívül sokféle reakciót váltanak ki: segíthetnek a szorongás és a depresszió oldásában módosíthatják a stresszre adott válaszokat, és feltölthetnek energiával. Kutatások bizonyítják, hogy egyes növények például a levendula, a vad ápolka, a majoránna és a szantálfa illata az agyi hullámokat megváltoztatva elősegíti a pihenést.

A napjainkban kapható nagy töménységű illóolajoknak köszönhetően ezeket az előnyöket könnyedén élvezhetjük. Egy növény 1 százalék illóolajat tartalmaz, de a kivont, lepárolt olajban az illatanyag koncentráltan van jelen. Az illóolajokat sokféleképpen alkalmazhatjuk: a fürdővízhez adhatjuk, belemasszírozhatjuk a bőrünkbe vagy belélegezhetjük. A masszáshoz vagy fürdéshez használt olajokat hordozóolajban fel kell hígítani. Az előbbiekhez 8-12csepp illóolajat keverjünk el 8 teáskanál hidegen préselt növényi, például napraforgó olajjal.

Fürdéshez 10-30 csepp illóolajat kell 20 teáskanál hordozóolajjal elegyíteni. Inhaláláshoz elég néhány cseppet tenni egy zsebkendőre, de használhatunk párologtatót is.Az illóolajok magas koncentrációjú anyagok, belsőleg nem alkalmazhatók. Néha allergiás reakciót váltanak ki, ezért legyünk óvatosak. Mivel a bőrön keresztül a véráramba juthatnak, terhes nőknek nem szabad használni. Ha érzékeny a bőrünk, epilepsziában vagy magas vérnyomásban szenvedünk, illetve a közelmúltban műtéten estünk át, az aromaterápia megkezdése előtt beszéljünk szakemberrel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük