Kezdőlap » Otthon biztonság » Gyermekeink biztonsága

Gyermekeink biztonsága

A magyar kormány a gyermekjátszóterek és játszótéri eszközök biztonságát új szabványokban és rendeletekben szabályozta az Európai Unió elveihez igazodva. Ennek megfelelően 2008 óta csak a szabványnak megfelelő eszközök használhatók. a nem szabványos játszótéri eszközök az esetek többségében baleseti forrást jelentenek.

A rendeletek nem öncélúak, egyértelműen gyermekeink biztonságát, egészséges fejlődését szolgálják A rendeletek megvalósítása a felelősen gondolkodó szülők, helyi önkormányzatok számára társadalmi kötelezettség. . Végrehajtásuk több városban már megtörtént, legalábbis a városok több pontján találkozhatunk az új eszközökkel.

Ha arra gondolunk, hogy hazánkban található több ezer játszótér, több tízezer játszótéri eszköz rövid időn belül történő lecseréléséről van szó, ez csak a fenntartók, a szülők, a helyi képviselők, és a helyi környezetben működő cégek, mint szponzorok segítségével valósulhat meg.

Az új szabványok logikus elvárásai több ezer gyermekbaleset értékelése nyomán alakultak ki. Ezért a szabvány alapelveinek ismerete hozzájárulhat a baleseti források felismeréséhez, a meglévő játszóterek játszótéri eszközök hiányosságainak saját erőből történő felméréséhez. Segít a javítások, a felújítások tervezésében. Az új játszótéri eszközök kiválasztásához, a tér kulturált kialakításához a költségek reális becsléséhez is nagy segítséget jelent.

Érvényes szabványok és rendeletek:
MSZ EN 1176:1999 Játszótéri eszközök
MSZ EN 1177:1999 Ütéscsillapító játszótéri talajok. Biztonságtechnikai követelmények és vizsgálati módszerek
78/2003.(XI.27) GKM rendelet a játszótéri eszközök biztonságáról

Hangsúlyozni kell, hogy a szabványok maradéktalan betartása gyermekeink biztonságát szolgálja, attól eltérni a kivitelezési munkák során komoly felelősséget, veszélyt jelenthet! A vesztes nem a hatóság, hanem mindig a gyermek!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan védhető meg az otthon? Lakásbiutonság egyszerűen

„Az én házam az én váram”. Nem ismeretlen senki előtt ez a régmúltból származó gondolat. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük