Kezdőlap » Fitnesz » Gyakori edzéshibák: mi okozhatja, ha elmarad az eredmény?

Gyakori edzéshibák: mi okozhatja, ha elmarad az eredmény?

A sport egészséges – időnként azonban a látványos eredményekhez mégsem elegendő. Előfordulhat, hogy a rengeteg edzés sem vezet teljesítménynövekedéshez, vagy fogyáshoz: ennek több oka is lehet.

A fizikai aktivitás mellett a táplálkozás is döntő szerepű abban, mennyire vagyunk fittek. A kiegyensúlyozatlan, helytelen étkezést a nagyobb mennyiségű sport sem tud helyrehozni. Ha túl sokat eszünk, az edzés során csak azokat a tápanyagokat égetjük el, amiket a nap folyamán elfogyasztottunk, így a rendszeres testmozgás sem vezet fogyáshoz. Aki túl keveset eszik, nem juttat a szervezetébe elegendő energiát az anyagcsere megfelelő működéséhez. A mennyiség mellett a minőség is fontos: a csökkentett szénhidráttartalmú, fehérjedús táplálkozás a leghasznosabb, hogy elősegítsük az edzés hatékonyságát. A friss zöldség, és gyümölcs fogyasztása is elengedhetetlen, hogy megőrizzük egészségünket.

Aki hónapokon, sőt, éveken át ugyanazt az edzésrutint követi, egy idő után nem tapasztal teljesítménynövekedést, vagy testsúlycsökkenést. Fontos a változatosság: a szervezetünk hamar hozzászokik egy-egy edzéstervhez, mozgásformához, néhány hét után már nem jelent kihívást számára. Különösen azoknak, akik csak kardio edzést végeznek, ajánlott az edzésprogram gyakori változtatása, illetve a súlyzós, vagy saját testsúllyal végzett erősítő edzés időnkénti beiktatása.

A felnőttek szervezetének, egyéni igényektől függően, 6-9 óra alvásra van szüksége naponta. Az elegendő mennyiségű, nyugtató alvás több okból is fontos. Szabályozza a hormontermelést: a túlságosan rövid éjszakai pihenés az úgynevezett “éhséghormon”, a grelin túltermelődéséhez vezethet. A kortizol nevű stresszhormont is nagyobb mennyiségben termeli a szervezetünk, ha túl keveset alszunk. Tudományos kutatások során is megerősítették, hogy a kortizol a zsírszövetek növekedését, és az izmok bontását serkenti. Ezenkívül a túl kevés alvás teljesítménycsökkenéshez vezethet, lassítja az izmok regenerációját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük