Kezdőlap » Nyaralás » Görög szigetvilág – Leszbosz

Görög szigetvilág – Leszbosz

A sokak által látogatott Leszbosz sziget közelebb fekszik Törökországhoz, mint Görögországhoz, és ezt a főváros, Mütiléné is megérezte. Ma jómódú, és nagy forgalmú hely. Az antik Mütiléné volt a költészet központja, itt élt a híres költőnő, Szappho is, akire a leszboszi szerelem fogalma visszavezethető. A nők közötti szerelem ábrázolása miatt Eresszos, a költőnő szülővárosa a leszbikusok kiemelt turisztikai célpontja.

Az, hogy ezen a szigeten a férfiakat is leszboszinak nevezik, az utazók fülének bizony furcsán hangozhat. Mütiléné egyik látványossága a Terapon templom, melynek tornyáról néztek a törökök 1462-ben farkasszemet Mütiléné várfalával, melyek sajnos nem tudták a török hódítókat a szigettől távol tartani. De 500 évig tartó török uralom után végül beköszöntött a szabadság. Leszbosz természeti adottságai tökéletesen mediterránok. A termékeny talajon olajfák nőnek, egészen a tengerpartig. A sziget kirándulásra való tájék, például végig a 90 falu útján. Ezek egyike Molivosz, amely ugyan város, hatalmas kastéllyal.

A várhoz vezető út a középkori városrészen át halad, a legenda szerint itt élt Daphnisz és Cloé. A genovaiak egykor innen irányították a várost, és kutatták át a tengert ellenséges hajók után. Molivosz valójában olyan, mint egy szabadtéri múzeum, ahol megállt az idő. A vár lábánál található a kikötő, itt találkoznak nap végén a halászok, hogy tisztára mossák hálóikat. Molivosztól délre Petra faluba jut az utazó, ahol érdemes megtekinteni a kolostort, melyhez 114 lépcsőfokot kell megmászni. Itt egy csodatévő ikon található, melynek gyógyító ereje van. babona és mély vallásosság még mai is szorosan összekapcsolódik a sziget lakosságának hitvilágában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük