Kezdőlap » Nyaralás » Görög szigetvilág – Hiosz

Görög szigetvilág – Hiosz

Hiosz alig 8 kilométerre fekszik a török Izmir félszigettől. Itt nedvedzik a pisztáciafa gyantája, ami már az ókorban is világhírűvé tette a szigetet, lakóit pedig gazdaggá.Érdekesség, hogy csak egyedül ezen a szigeten megy a folyamat végbe, az így keletkező anyagot hívjuk masztikának. A fa ágait és törzsét apró tűszúrásokkal látják el, hogy az így megkapott nedűt később kiszárítsák és kikristályosítsák. A műveletet évente háromszor kell elvégezni.

Ez a gyantaféleség likőröknek, édességeknek, parfümöknek, gyógyszereknek, lekvároknak és lakkoknak az alapanyaga. Mint keresett rágógumi, még a szultán háremébe is elkerült, ma pedig a dondurma nevű török fagylalt alapanyaga. Hioszt sokáig hidegen hagyta a turizmus, ezért a sziget gyönyörű öblei gyakran szinte kihaltak. Pedig a hioszi emberek derűsek még a házak homlokzata is vidámnak tűnik.

Ám nem volt ez mindig így. 1822-ben az oszmán szultán harmincezer hioszit lemészároltatott, és negyvenöt-ezret elhurcoltatott. De a gyűlölet helyett a tettesem emléksírjait találjuk itt. A sziget híres kolostora, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Nea Moni is a béke színtere, mely a nyugati hegységek közepén fekszik. Ugyanazon napirend és szokások szerint élik benne mindennapjaikat az apácák. Kulturális szempontól még egy nagy jelentősége van a szigetnek, itt élt ugyanis a “Hioszi” ragadványnévvel ellátott ókori filozófus, költő és gondolkodó, Tatiosz, akinek aforizmáit manapság előszeretettel idézik lelki gyakorlatokon, képeslapokon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hová menjünk nyaralni ? Catania

Catania- egyedülálló kikötő, a második legnagyobb város Szicília keleti partján, lábánál található az Etna. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük