Kezdőlap » Betegségek » Milyenek a gerincgyilkos matracok ?

Milyenek a gerincgyilkos matracok ?

Hogyan gyilkolja matracunk a gerincünket? Hátfájás? Derékfájás? Porckorongsérv? Szinte mindenkinek ismerősek ezek a fogalmak és sajnos ma Magyarországon 10 honfitársunk közül 9 esetben jelentkeznek időszakos vagy állandó tünetek leginkább a hátunk deréktáji, lumbális szakaszán. A helytelen táplálkozás, a folyamatosan helytelen testtartásban végzett ülőmunka és a mozgásszegény életmód sem javít ezen az állapoton, azonban mi most a matrac oldalról szeretnénk megvizsgálni a kérdést. A matrac feladata lenne, hogy az éjszakai pihenésünk során egyenletesen alátámasszon, a testsúlyunkhoz igazodó megfelelő keménységével tehermentesítse a gerincoszlopot és a mellette lévő tartóizmokat, hogy a csigolyáink között lévő porckorongok térfogat növekedése által friss tápanyagot szívhassanak fel. A túl kemény vagy a túl puha matracok, az anatómiailag nem megfelelően kialakított matracok erre a feladatra nem alkalmasak. Bár van egy matracunk, ami ugyan szép, de az esetek 80%-ában nem megfelelő matracot választunk.

A túl kemény matrac kiemeli a vállunkat oldalt fekve, így gerincoszlopunk felfelé ível. A túl puha matracban nagyon besüpped a medencerész, így az lefelé hajlik majd. Mindkét eset azt eredményezi, hogy a gerincoszlop nem tehermentesül. De nézzük meg egy kicsit részletesebben. Oldalról nézve a gerincet annak van egy szép úgynevezett kettős “S” alakja. A legfelső Atlas csigolyától ível kifelé a lapocka magasságáig, majd befelé ívelve a derékrésznél vesz egy újabb fordulatot kifelé egészen az íjra behúzódó farokcsontig. Ez a kettős “S” alak lenne a gerinc természetes alakja, aminek hossza és ívei mindenkinél más értéket mutatnak. Amennyiben hanyatt fekszünk egy matracon, úgy a megfelelő matracnak ezt a kettős “S” alakot kellene tökéletesen lekövetnie és egyenletesen alátámasztania. Magyarország matracok terén a keményebb matracokat kedveli, még napjainkban is hallani olyan, hogy az orvos azt javasolta, hogy jó kemény matracot vegyünk…

Talán egyszer változik majd ez is a korral és a legújabb kutatási eredményekkel. Amennyiben a matrac a mi egyéni testsúlyunkat, testalkatunkat és súlyeloszlásunkat figyelmen kívül hagyva lett kiválasztva, úgy az általában az esetek többségében jóval keményebb lesz, mint amit paramétereink egyébként indokolnának. A túl kemény matracon a medence és a hát nem fog tudni kellő mértékig besüppedni, a derékrész -éppen a legérzékenyebb szakasza gerincünknek- nem kap alátámasztást, így megfelelő alátámasztás hiányában lógni fog a levegőben. Mindannyian tudjuk, hogy Newton óta semmi sem szeret a levegőben lógni, így a gerincoszlopunk melletti vastag tartóizom kötegek igyekeznek majd tartani eszt a részt. Innentől minden logikus. Ami tart valamit az fizikai erőt fejt ki, ami erőt fejt ki, az energiát használ, ami dolgozik az nem ér rá sem pihenni, sem pedig regenerálódni.

A csigolyáink között található porckorongoknak nagyon szegényes a -inkább nincs- vérellátásuk, így a tápanyag felvétel és a salakanyag leadás csak a tágulás-tömörödés elvén valósulhat meg. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az éjszakai tehermentesítés során a csigolyák eltávolodnak egymástól, így a porckorong tágulni kezd és tápanyagot szív magába a környezetéből. A reggeli felkelés után a csigolyák egymásra nehezednek és lassan elkezdik összenyomni a porckorongot, ami a nyomás hatására kipréseli a salakanyagot magából, amit a környező szövetek felszívnak és az érhálózat segítségével elszállítanak. A degenerált -nem egyenletesen alátámasztott- gerincoszlop csigolyái között a porckorong ezt a fajta térfogat növekedést nem nem tudja maradéktalanul végrehajtani, nem lesz képes elegendő mennyiségű tápanyagot felszívni -így regenerálódni sem. Reggel aztán az alacsonyabb magasságból és friss tápanyag nélkül induló porckorong nem lesz képes maradéktalanul elvégezni a “lengéscsillapító” szerepet, veszített vízháztartással, enyhén megkeményedve kezdi a következő napot.

Porckorongjaink az életkor előrehaladtával amúgy is folyamatosan feszítenek vízháztartásukból, a kezdeti kocsonyás, rugalmas konzisztenciát szép lassan kisebb magasságú, szivacsosabb és rugalmatlanabb tulajdonság veszi át, ami hosszú távon már nem képes elvégezni feladatát a tőle elvárt módon. A megkeményedett és magasságát részben elvesztő porckorong a napi terheléseknek köszönhetően nagyobb mértékben nyomódik össze és elkezd kitüremkedni, kicsőrösödni a porckorongok között. Ez a folyamat egészen addig tünetmentes, amit a kicsőrösödött porckorong szakasz el nem ér egy a gerincoszlop mellett futó idegpályát. És ez lesz cikkünk végállomása: a porckorongsérv.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük