Kezdőlap » Egészséges életmód » Frontok hatása a szervezetünkre

Frontok hatása a szervezetünkre

A frontérzékenység a szervezetünk eltúlzott reakciója az időjárás változásokra. Egyre több ember szenved a kellemetlen hatásoktól, ezen belül is a nők aránya sokkal magasabb. Régen is jelen voltak ezek az időjárási tényezők, de az évszázadok folyamán, a megváltozott életkörülmények olyan fokú gyengeséget eredményeztek az ellenálló képességünkben, hogy sokkal érzékenyebben reagálunk ezekre.

Az immunrendszert gyengítő hatások, a mozgásszegény életmód, a kényelmünket biztosító körülmények, mint például a fűtés, hűtés, meleg víz használat. A klímaváltozás is jelentősen befolyásolta az időjárást, sokkal változékonyabb lett. Gyakoriak és sokkal markánsabbak lettek a nagy hőmérséklet ingadozások, ami állandó alkalmazkodást kíván meg a szervezetünktől, elsősorban a keringési rendszerünktől.
Megkülönböztetünk meleg, hideg és kettős frontot.

Ezek mind más-más tünetekkel jelentkezhetnek.
A melegfront idején emelkedik a hőmérséklet, a páratartalom nő, a légnyomás csökken. Legnagyobb százalékban a melegfrontra vagyunk érzékenyebbek. Emelkedhet a vérnyomás, a szívünk szaporábban ver, a légzés is gyorsabbá válik. Nyugtalanság, álmatlanság, idegesség jelentkezhet. Gyakrabban jelentkezik fejfájás, fertőzések, gyulladások fellángolása. A teljesítőképességünk is romolhat, fáradékonyabbnak érezhetjük magunkat.

A hidegfront általában akkor érezteti hatását, miután megérkezett. A hőmérséklet és a páratartalom csökken, a légnyomás emelkedik. Amikor elvonul a front, sokkal hidegebb levegőt hagy maga után. Vérnyomás csökkenést, a keringés lelassulását eredményezheti. Nehézkesebbnek érezhetjük magunkat, a gondolkodás is lelassul, gyakoribbak a szédüléses tünetek, esetleg az ájulás. A görcsökkel járó betegségek előtérbe kerülhetnek, mint például az epe-, gyomor-, szív- vagy vesegörcsök. Az asztmás betegekre kifejezetten rossz hatással van. Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy egyes emberekre frissítő hatás van. Érdekes megfigyelés, hogy ezekben az időkben nő a szülések, koraszülések száma.

Hazánkban, a földrajzi adottságai miatt, gyakoriak a kettős frontok. Ezek a legerőteljesebbek, hiszen a meleg- és hidegfront hatásai keverednek, attól függően, hogy melyekre vagyunk érzékenyebbek. Leggyakoribb tünet ilyenkor a migrénszerű fejfájás, és a koncentrációs zavarok.

A frontok végül is mindenkire hatással vannak, de egyéni érzékenységtől függ, hogy mennyire válnak súlyossá a tünetei. Ennek lehetnek genetikai okai, öröklődhet is, de függ az aktuális fizikai, egészségi állapotunktól is. Az alapbetegségek tüneteit erősítheti, és akár állapot rosszabbodást is előidézhet. A krónikus betegséggel küzdő emberek mindig nagyobb veszélynek vannak kitéve a frontok hatásának.

Hogyan tudunk mégis szembeszállni a fronthatásokkal? Javítsunk az edzettségünkön, és lehetőség szerint minél több időt töltünk a szabadban. Figyeljünk oda jobban az egészséges életmódra, sok folyadék, zöldség és gyümölcs fogyasztással. A vitaminokkal, gyógyteákkal erősítsük a szervezetünket, idegrendszerünket. Így javíthatjuk a közérzetünket, és tehetjük ellenállóbbá a frontérzékenység tüneteivel szemben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élet fáradtság nélkül

A fáradtság, a túlhajszoltság fogalma sajnos nem ismeretlen a mai kor emberének. A fizikai kimerültségnél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük