Kezdőlap » Látnivalók » Franciaország természeti viszonyai

Franciaország természeti viszonyai

Nyugat-Európában fekszik . Táji szempontból az ókori röghegységek vidékére, a fiatalkorú hegyrendszerek vidékére, valamint a medencék és árkos süllyedékek vidékére oszthatjuk. A röghegységek közül a legnagyobb az uránércben gazdag Francia középhegység ( Massif Central ), amely az ország területének egyhatodát foglalja el . Kisebb röghegységek találhatók Bretagne-ban és Normandiában. Mind a Rajna völgyét nyugatról lezáró Vogézek , mind a Belgiumból átnyúló Ardennek röghegység, fontos ásványkincsük a kálisó illetve a szén.

A fiatalkorú hegységrendszerekhez tartoznak a Vizcayai-öböl és a Földközi-tenger között , a francia és spanyol határon húzódó átlagosan 2500 méter magas Pireneusok és az ország délkeleti részét behálózó Alpok. A francia-olasz határon, az Alpokban emelkedő Mont Blanc 4807 méter Európa legmagasabb pontja. A medencék közül a legnagyobb a Párizsi- medence. A Garonne- vagy Aquitaniai-medencét az ország délnyugati részén találjuk . Délről hozzá kapcsolódik a Landes homokos, lagúnás síksága, Európa legmagasabb tengerparti homokdűnéivel 60-90 méter.

A Rhone-Saone völgye és medencéi, valamint a hozzájuk csatlakozó területek ( Languedoc, Rousillon) Burgundiától a Földközi tengerig húzódnak. Mégis folyói ejtik ámulatba az oda látogatókat név szerint : Szajna, Loire, Rhone, Garonne , Dordogne, a Rajna és a Meuse. Az Alpok és a Pireneusok sok rövid , de bővízű nagy esésű folyójának a vízienergiatermelésben van fontos szerepe ( Isére, Drac, Drome, Durance ). Éghajlatára főként az óceániai és a mediterrán a jellemző. Közepesen csapadékos . A csapadék legnagyobb része , főleg ősszel és télen hullik le.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük