Kezdőlap » Egészséges életmód » Fitness-italok: figyeljünk a cukortartalomra!

Fitness-italok: figyeljünk a cukortartalomra!

A fitness-, és izotóniás italok nagy népszerűségnek örvendenek a sportolók körében. A gyártók a hirdetésekben legtöbbször teljesítményfokozó hatást ígérnek az ital fogyasztása esetén. A kérdés, hogy a fitness-italok valóban alkalmasak e a szomjoltásra, egyelőre vitatott. A teljesítmény növekedése általában az italokban található, jelentős mennyiségű cukornak köszönhető.

A magas cukortartalom mégsem lenne kívánatos a fitness-italokban, mivel hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel az inzulintermelődés gyors növekedését idézi elő. A teljesítménynövelő hatás tehát csak átmeneti: az inzulintermelés hatására a vércukorszint újból leesik, a teljesítőképesség csökken, éhségérzet, erőtlenség lép fel. A cukortartalmú fitness-italok ezért nem alkalmasak az edzés alatti szomjoltáshoz. Ráadásul a fogszuvasodást is elősegíthetik: a sporttevékenység alatt a száj kiszáradhat, kevesebb nyál termelődik, a cukor pedig táptalajt nyújt a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Egyes fitness-italok koffeint tartalmaznak, ami valóban segíthet a teljesítmény javításában.

Edzés alatt azonban a cukros italok helyett mégis jobb választás a szénsavmentes ásványvíz. Az ásványvíz nem tartalmaz kalóriákat, ezenkívül pótolja, amit a szervezetünk veszít az izzadás során: folyadékot, és ásványi anyagokat.
Aki a vizet unalmasnak találja, ízesítheti citromlével, vagy fogyaszthat hígított gyümölcsleveket. Az almalé, és víz 1:4 arányú keveréke például ideális sportital. A fitness-italok hívei hangsúlyozzák, hogy ezek a készítmények nagy mennyiségű vitamint, és ásványi anyagot tartalmaznak. Az italok fogyasztása mellett, és ellen is szólnak érvek: egyéni választás kérdése a döntés. Tény azonban, hogy az edzés során nincs feltétlenül szükség rájuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük