Kezdőlap » Családi élet » Fiatalok munkabaleseti kockázatai

Fiatalok munkabaleseti kockázatai

A baleseti kockázat és az egészség megőrzése össztársadalmi követelmény és egyben érdek is minden munkavállaló esetében. De sokat tehet ezért a család, a szülő, ha odafigyel gyermekére.

A fiatal munkavállalók fokozott sérülékenysége, például baleseti hajlam, elsősorban életkori sajátosságaikból adódik. De fokozottan jelentkezik a tapasztalatlanság is náluk. Milyenek is a fiatal munkavállalók?

Koruknál fogva kevésbé érzékelik a veszélyt, játszanak a munkahelyen, nem minden esetben tudják felmérni a tetteik következményeit. Hiányzik gyakran belőlük a megfontoltság, gyávaságnak minősítik az óvatos munkát végzők tevékenységét, könnyen tesznek meggondolatlan lépéseket. Figyelmük nem tartós, gondolataik elkalandoznak, a fáradtság is hamar jelentkezik náluk. Főleg, ha nem kellő pihenés előzte meg a munkakezdést. Az egyéni védőeszközöket nem szívesen használják, nem tartják divatos dolognak.

Munkatapasztalatuk még nincs, így a fokozott terheléssel szemben kevésbé ellenállóak, mint a felnőtt dolgozók. Igaz ez főleg a nyári munkákon résztvevő diákokra, illetve igaz ez a pályakezdő fiatalok esetében is. Ők legtöbbször csak a munka elméleti részével vannak tisztában, a gyakorlati rész hiányzik náluk.

A fiatal munkavállalók szervezete még fejlődésben van. Az ebben a korban elszenvedett sérülések, túlterhelések hatásai egy életen át elkísérhetik őket.

A stresszel teli világunkban a felnőtteknél labilisabb lelki állapota van a fiataloknak, ezért lényegesen több kikapcsolódásra és pihenésre van szükségük. Vajon pihennek eleget? Nem mindenkire mondható ez el, hisz buli az élet, nincs idő a megállásra, és a nagyfokú bulizás közepette a munkában eltöltött idő igen nagy kockázatot jelent. Főleg a monoton munka során jelentkezik ez hatványozottan. Az ebben az időszakban elszenvedett testi, lelki károsodásaik kihathatnak az utódaik egészségére is.

Foglalkoztatásuknál ezeket figyelembe véve kell a megelőzésre az intézkedéseket megtenni minden munkáltatónak.
Ugyanakkor a szülő is sokat tehet annak érdekében, hogy a kockázatok csökkenjenek. A családi közös étkezés, vagy pihenés során tájékozódjon a szülő, hogy a fiatalkorú gyermeke első munkahelyén milyen tapasztalatokat szerzett, milyen munkáltatói magatartással találkozott, s ha kell, lássa el jó tanáccsal, megelőzés végett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük