Kezdőlap » Fitnesz » Felkészülés a versenyre: Verseny előtti hét

Felkészülés a versenyre: Verseny előtti hét

Amikor már közel van a nap, mikor meg kell mutatnunk magunkat, akkor az utolsó hét célja a következő:
• Izom glikogénszintjének növelése (izom megjelenését javítja, illetve méretéért is felel)

• Megtartani az izomtömeget (ez alapvető elvárás és cél)

• Csökkenteni a vízvisszatartást (javul a megjelenés, jobban láthatóak az izmok)

Ahhoz, hogy elérjük a maximális glikogénszintet növelni kell a szénhidrátbevitel és az edzésintenzitást. A kalória bevitel ne nőjön, csak a szénhidrát aránya! Ideális esetben a kalóriamennyiség 60-70%-a származzon szénhidrátból.

A hagyományos szénhidrát terheléses módszer úgy néz ki, hogy 3 nap szénhidrátszegény étrend és kemény edzés, amit 3 nap glikogénpótlás követ. Ennek a módszernek a hátránya, hogy a kiürülési fázisban levertek lehetünk és nem biztos, hogy sikerül pótolni az elvesztett glikogént.

A folyadék kirekeszthető szervezetünkből, ha kerüljük a sós ételeket. Alacsony kalciumtartalommal bír a rizs, az árpa, a kuszkusz, a zab, banán, alma, a burgonya, a kukoricaliszt és a magvak, valamint tészták.
Növelni kell a kálium tartalmút ételek fogyasztását, mert ez segít a szomjúság legyőzésében. Banán, szőlő, alma, hüvelyesek és a magvak jó szolgálatot tehetnek. Az az azonban tévhit, hogy a dehidratáltság javítja az izom kidolgozottságát. A folyadékegyensúlyt a kalcium-kálium egyensúly szabályozza.

Versenynap
A verseny előtt 2-3 órával fogyasszunk szénhidrátot, hogy legyen ideje a gyomornak kiürülni. Ez az étel legyen alacsony zsírtartalmú és rostban közepesen gazdag. Zabkása, banán, gyümölcs, energiaszelet jó választás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük