Kezdőlap » Növények » Fehér fűzfa

Fehér fűzfa

Legtöbb ember, ha megpillant egy fűzfát csak egy pompás, árnyékot adó fát lát, de a gyógynövények szakértői tudják, hogy a fa fájdalomcsillapító is. A fűzfa kéregben lévő anyagból, szalicinból állítottak elő eredetileg aszpirint.
A kínaiak fájdalomcsillapításra már több ezer éve használták a fa kérgét, míg Európában csak az 1. században fedezték fel jótékony hatását. Az évszázadok során aztán számos betegségre ajánlották a fűzfát, de még nem volt általános fájdalomcsillapító. A 17. századi herbalista, Nicholas Culpepper bizonyította aztán hatásosságát váltólázra és a következő században már elterjedt orvosság volt láz-és fájdalomcsillapításra.
Mint a legyezőfűben a fehér fűzfakéregben is felfedezték az aszpirin elővegyületét, a szalicilsavat. Ha valakinek aszpirinre van szüksége, bátran próbálja ki a növényt. Ebben persze jóval kevesebb a hatóanyag az acetil-szalicilsav, ezért nem olyan hatékony, mint az aszpirintabletta, de a gyomorhoz kíméletesebb.
Láz-és fájdalomcsillapító italt készíthetünk, ha egy teáskanálnyi porított fakérget egy csészényi (1,5 dl) hideg vízben 8 órán át áztatunk, majd szűrjük le. Nőgyógyászati panaszok esetén is alkalmazhatjuk az italt, de legfeljebb napi három csészényit fogyasszunk belőle. Keserű ízét javítsuk mézzel, cukorral, citrommal vagy más teával keverjük.
Gyógyszermennyiségben csak orvosunkkal egyeztetve használjuk a növényt. Terhes és szoptató nők, gyermekek, valamint krónikus emésztőrendszeri betegségben szenvedők ne fogyasszák a fehér fűzfát!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük