Kezdőlap » Betegségek » Étvágytanság a beteg gyermeknél

Étvágytanság a beteg gyermeknél

Ha a gyermek beteg – elsősorban, amennyiben lázzal küszködik – gyakran étvágytalan, nincs energiája és kedve az evéshez. Ez a szervezet egészséges és normális reakciójának számít. Hogyha eszünk, az emésztés aktiválódik, azonban ha a szervezet lázas állapotban van, jobb, ha nem az emésztésre fordítja az energiát, hanem minden erejével a kórokozók ellen harcol – állítják az orvosok. A láz a szervezet természetes védekező reakciója a baktériumok, kórokozók ellen.
A szülőknek tehát nem szabad evésre kényszeríteni a gyereket. A kisebb gyermekek számára ajánljunk időnként könnyebb fogásokat, mint a kása, reszelt alma vagy kétszersült. Azonban, ha nem szeretnének enni, és a lázas állapot csak átmeneti, nem muszáj evésre késztetnünk őket. Az idősebb gyerekek már maguktól megmondják, mikor és mire van étvágyuk, és mikor nincs. Hogyha a gyerek édességet, fagylaltot vagy jégkrémet szeretne, a betegség időszakában a szülők nyugodtan kivételt tehetnek a szigorú előírások alól: mértékkel teljesen rendben van – véli a gyermekorvos. A légutak megbetegedése esetén természetesen a fagylaltok, jégkrémek nem ajánlottak. Az emésztéssel kapcsolatos megbetegedéseknél – hányás, hasmenés, hasfájás – először csak könnyen emészthető ételeket – banánt, főtt krumplit – adjunk a gyereknek, a tejterméket, magasabb fehérjetartalmú élelmiszereket csak a teljes gyógyulás után vezessük vissza az étrendbe. A magasabb folyadékveszteség miatt különösen fontos a megfelelő mértékű folyadék-, és ásványianyag-pótlás, ellenkező esetben a kiszáradás, nátrium-, vagy káliumhiány miatt súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük