Kezdőlap » Látnivalók » Esztergomi bazilika

Esztergomi bazilika

A Várhegyen áll országunk legnagyobb egyházi épülete, mely a legmagasabb is a Magyarországon.

Stílusa neoklasszicista és 1822-ben kezdték építeni. Itt nyugszanak a katolikus egyház legjelentősebb itthoni képviselői. Méretét tekintve, csak a Szent Péter-bazilika, a kölni dóm és a Szent Pál-székesegyház nagyobb nála.

A belső teremből egy lépcső vezet az altemplomba. Több száz sírfülke található itt, és a bazilika építői is itt nyugszanak a főpapok között. Vitéz János és Széchy Dénes maradványait is itt őrzik. A bazilika különlegessége még a vastag fala, mely 17 méter vastagságával a dobogó legfelső fokán áll Európában. Alaprajza görög kereszt. A belső teret híres szobrászaink munkáival díszítették (Stróbl Alajos, Zala György, Ferenczy István). Az emeleten kincstár található.

Gazdag liturgikus gyűjteményt halmoztak fel, amiket mi is megtekinthetünk. Az itt lévő tárgyak a XII. és a XIX. század között készültek. A gyűjtemény része a Mátyás-kálvária, ami színarany és drágakövekkel kirakott.
Bazilikának három harangja van. Ezek különböző korúak. A legrégebbi 1751-ben lett kiöntve és lélekharangnak nevezik.

Természetesen Esztergom más látnivalókat is kínál. A Királyi városrész történelmi hangulatával hívogat, a Víziváros a Prímási palotát kínálja. Találunk barokk stílusú kápolnát a hegytetőn és érdemes átsétálni a Mária Valéria-hídon, ami Párkánnyal köti össze a várost.

Ráadásul a város közel fekszik Budapesthez és a Visegrádi-hegységhez. Legyen szó kirándulásról vagy városnézésről, innen bármi elérhető közelségben van. Akár egy hetet is könnyű eltölteni a környéket, de akinek csak egy egynapos kirándulás fér bele, nyugodtan felkerekedhet és megtekintheti ezt a kikötővárost, mely 29 ezer ember otthona.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük