Kezdőlap » Családi élet » Energiatakarékosság és -tudatosság a gyakorlatban – Otthon keresendő a változás útja?

Energiatakarékosság és -tudatosság a gyakorlatban – Otthon keresendő a változás útja?

Napjainkban egyre inkább slágertémává válik a környezettudatos életmód, azonban a mindenre kiterjedő tudatosságot csak igen kevés családnak sikerül megvalósítania, rendszerint az odafigyelés és a megfelelő ismeretek vagy elegendő szabadidő hiányában.

Azonban kis rendszerességgel, igyekezettel minden háztartás sokat tehet e téren, s persze itt nem csak a bioszféra és közvetve az ember megóvása a tét, hanem éves szinten tízezrekben mérhető megtakarítás is a közüzemi számlák terén.
Az egyik legkönnyebben megragadható témakör az energia valamint az ezzel való takarékoskodás, mert ennek hatásait közvetlenül érzékelni lehet.

Az energiával való takarékoskodásnak számos formája van, kezdve a legegyszerűbbel: egyes kutatások alapján már az is fogyasztáscsökkenést okoz, ha valamilyen otthoni mérőkészülékkel elkezdjük mérni egyes szabályozható eszközeink energiafogyasztását, hiszen a rendszeres visszajelzés takarékosságra int.

Persze ez nem hoz eget verő megtakarításokat, de néhány jól bevált praktika alkalmazásával hosszútávon már kimutatható eredményeket lehet elérni.

A készülékek standby, készenléti üzemmódjának kiiktatásával sok esetben a készülék fogyasztása 10-20 százalékkal is mérsékelhető, de a már használaton kívüli eszközök és különösen az egyes hálózati adapterek, töltők kihúzásával vagy áramtalanításával is sokat spórolhatunk magunknak és a környezetnek is.

A takarékosságnak természetesen léteznek más útjai is, melyek némi előzetes beruházást is megkívánhatnak: egy-egy készülék cseréjénél érdemes energiatakarékos berendezéseket választani, s mielőbb korszerűsíteni világítási és fűtési rendszerünket, ezek ugyanis együttesen 40-50% hányadot is birtokolhatnak háztartásunk energiafogyasztásából.
A korszerűsítés megfelelő anyagi feltételek megléte és pályázati források bevonásával elérhet oda is, hogy saját házi „kis erőműveinkről” (napelemekről, szélerőművekről) tápláljuk vissza a hálózatra megtermelt energiánkat, vagy a fűtési rendszerre segítsünk rá napkollektorok segítségével.

Mindez napjainkra panel és társasházi lakások esetében sem elérhetetlenek, de legtöbb esetben megkívánják a lakók egyetértését s némi bátorságot, hogy valami újba vágjon bele a lakóközösség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük