Kezdőlap » Kert » Elszíneződtek a növényeink levelei? Valószínű a foszfor, vagy nitrogén hiány.

Elszíneződtek a növényeink levelei? Valószínű a foszfor, vagy nitrogén hiány.

A megzavart anyagcsere folyamatoknak következménye, hogy a növényen látható rendellenességek jelennek meg, jól elhatárolható tünetek, amelyek azonos körülmények között azonos módon jelentkeznek. Az alábbiakban szeretném ismertetni a nitrogén és a foszfor hiány tüneteit.

A nitrogén hiányra jellemző, hogy a levelek zöld színüket elvesztik, halványzölddé, majd sárgává válnak. A levelek elsárgulása a teljes levéllemezen egyenletesen megy végbe. A levél erek elmosódottá válnak, a levélnyél gyakran rubin vörös színű lesz. A hajtásnövekedés idő előtt leáll. A virágok száma kevés, a gyümölcshullás mértéke megnövekszik. A gyümölcsöknek feltűnően élénk színük lesz. Nagyon magas nitrogénellátásnál nagy és sötétzöld levelek fejlődnek, a hajtásnövekedés élénkül. Fiatal gyümölcsösben az érést késlelteti, termő gyümölcsösben a termés minőségét és eltarthatóságát csökkenti. Nagy nitrogénadagokkal ugyan nagy termések érhetők el, a termés minősége azonban kedvezőbb a közepes nitrogénellátottsággal.

Foszfor hiányban a növekedés gyengébb, a hajtások vékonyak, a levelek tartása merev, kisebbek a rendesnél, színük sötétzöld, vöröses árnyalatú. Foszfor hiány szőlőben, gyümölcsösben egészen ritka, mint ahogy gyümölcsösben és egyes szőlőtermesztő országokban a foszfortrágyázás hatását is kevéssé tapasztalják. Foszfortrágyázás iránt a gyümölcstermesztésben tehát mások az igények, mint például a gabonafélék és ez arra int, hogy a trágyázás során a növények igényét messzemenően figyelembe kell venni.

Figyeljünk tehát a jelekre, és ha bármilyen elszíneződést veszünk észre a leveleken, illetve a terméseken, akkor érdemes lépnünk, ha nem akarunk a termésben bármilyen nemű romlást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Otthoni konyhakert

Amikor elérkezik a tavasz, szinte már vágyakozunk ki a hosszú tél után a szabadba. Jó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük