Kezdőlap » Karrier » Előny-e a szerencsés testi adottság az állásinterjún?

Előny-e a szerencsés testi adottság az állásinterjún?

Vajon mennyiben befolyásolja a munkáltatókat a leendő munkavállalók előnyös megjelenése? Gondolok itt most elsősorban a hölgyekre, akik állásinterjúra érkeznek. Vegyünk két egykorú hölgyet, akik azonos képzettségűek, azonos végzettséggel rendelkeznek, egyetlen aprócska, icipici különbség van köztük csupán: egyikük külsőleg előnyösebb. Azaz magas, hosszú karcsú, formás kerek popsija, darázsdereka 90-es mellbősége, és babaarca van.

Másik egy átlagos, egy hatvan magas, rövid, vastag lábú, nem különösebben formás, lapos mellű, átlagarcú, alkatához illő “mérhetetlen” önbizalommal. Még ha valamivel okosabb is, akkor is a mutatósabb társát fogják felvenni. Abból az egyszerű okból kifolyólag, mert hiába az oly sokat hangoztatott belbecs, az, ellentétben a rafinált külcsínnel, sajnos nem látszik. És mindaddig, míg a munkaügyi munkatárs férfi, ez így is marad. És itt egy érdekes jelenségre lehetünk figyelmesek. Amennyiben az HR-s munkatárs nő, és nem is fiatal, épp az ellentettje fog történni: nevezetesen az, hogy “Szépike” mehet az és az „Átlagoska”, pláne ha „Csufika” is, akkor ő nyer felvételt az áhított állásra.

Igaz, hogy a „szerencsétlen” szépség nem tehet róla, hogy ő szép. Ez egy adottság. Csak az a durva és gusztustalan, hogy korunkban szinte más már nem is számít, mint az előnyös külső megjelenés. Talán sokszor még az is előnyére válik a cicababának, ha ostoba, mint a fekete zsíros anyaföld, hiszen legalább nem lát bele a cég mutyijaiba. Ő tulajdonképpen egy szép tárgy, de a legtöbb ilyen szolárium-kozmetika-műköröm-műmell-műnő mindebből mit sem vesz észre. Neki az a lényeg, hogy elég jól keressen, hogy fenn tudja tartani született szépségéből adódó kedvező státuszát. Az ilyen típusú hölgy nem vágyik politikai babérokra, vagy különösebben hatalomra sem. Neki az pont elég, hogy elmondhassa, hogy ő is fontos helyet foglal el, és az már fel sem tűnik neki, hogy miként a munkahelyén, úgy másutt is csak reprezentatív célokat szolgál. Na de nem kell elkeseredni a kevésbé szép hölgyeknek sem. Először is: a szépség mulandó és sok valaha volt szépségnek véget is ér az élete, amint elmúlnak hamvas ifjú évei. Utoléri őket a sorsuk, miként a mesében: bizony, lecserélik őket fiatalabbra. A hölgytársadalom átlagos tagjainak képviseletében csak annyit mondhatok, előbb utóbb leszáll az est, és mint tudjuk, sötétben minden tehén fekete.

A tanulság ebből az, hogy aki ilyen munkakörnyezetbe belefutna, inkább idejében álljon tovább, mielőtt bármilyen megkülönböztetés, és megaláztatás érhetné! Mert bármikor, és bárkit érhetnek kellemetlen meglepetések egy munkahelyen, akár legyen valaki szép, illetve csak átlagos.
A legjobb egy olyan állást elfogadni, ahol a képzettségünknek megfelelő munkát kínálnak, és azt minden odaadással, és szaktudással végezzük el!
Aki így tesz, az biztosan örömét is leli majd a munkában!
Mert annál nagyobb munkahelyi kincs nincsen, hogy ha az ember, amit csinál, dolgozik, azt örömmel tegye!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük