Kezdőlap » Családi élet » Előkészületek mielőtt cica érkezik

Előkészületek mielőtt cica érkezik

Elcsépeltnek tűnhet már arról beszélni, hogy pontosan hogyan készüljünk fel a cica érkezésére, ha az otthonunkban és legfőképpen szobában szeretnénk tartani, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az új házi kedvenc vásárlása előtti időszak sokkal több előkészülettel jár, mint elsőre gondolnánk.

Először a legfontosabb: a cicát nem 1-2 hétre és nem is 1-2 hónapra vásároljuk. Fajtától és egészségi állapottól függően akár több, mint 10 évig is velünk élhetnek, így ennek mindenféleképpen egy megfontolt döntésnek kell lennie. A cica ugyanolyan felelősséggel jár, mint egy kutya, féreghajtó kell neki, bolhairtó nyakörv sem árt és kiskorában napi háromszor szükséges etetni.Ha ezeket figyelembe véve is úgy döntünk, hogy kedvencünket be szeretnénk szerezni, ebben az esetben számos dolgot kell vásárolni vagy készíteni neki.

Lakásban tartásnál első és legfontosabb a megfelelő alom. Igen, lehet később kijár majd és erre meg is tudjuk tanítani őket, de apró korukban még erre nem képesek és az elkószálást elkerülendő nem is javasolt rögtön kiengedni a szabadba. Alomból a piacon legalább 8-10 félével találkozhatunk akkor is, ha nem megyünk speciális állatfelszerelés üzletbe, az almot akár egy szupermarketben is beszerezhetjük. A megfelelő alomhoz elengedhetetlen a megfelelő alomtálca, lehetőleg magasított falú, de az elején csak annyira, hogy a pici cica is bele tudjon menni könnyedén. Később, ahogy nő ezt le lehet – és le is kell cserélni – magasabb falúra.

Ha ezzel megvagyunk fontos a megfelelő méretű etető és itató tál. A macska méreteit figyelembe véve válasszuk ki az alkalmas edényt, esztétikai szempontból pedig csak a képzeletünk szab határt.

Az etetőtál beszerzése után a táppal is fontos foglalkozni, hiszen egy fejlődő szervezetről beszélünk. Az első hónapokban – akár egy éves korig is – elengedhetetlen a kitűnő minőségű száraz és nedves táp ahhoz, hogy egészséges és életrevaló legyen, megfelelően növekedjen. Az első fél évében háromszori étkezés javasolt, aztán egy éves koráig kétszeri, majd egy év elteltével egyszer is elegendő adni nekik élelmet.

Az alom, tálak és tápok beszerzése után a kényelmes, kuckós fekhely kialakítása elengedhetetlen. Mint tudjuk, a macskák szeretnek puha, meleg és lehetőleg zárt helyeken aludni, így ennek figyelembe vételével válaszunk neki alvóhelyet. Ezt saját kezűleg is elkészíthetjük, de speciális állatboltokban is rendkívül könnyű ezeket megvásárolni. Itt a lehetőségek korlátlanok, van már radiátorra szerelhető fekhely vagy igazi lyukon ki-be bújós kuckó is.

Még két dolog van, amellyel foglalkozni kell a macska megérkezése előtt, az egyik a játékok, a másik a kaparófa. A játékokat szinte bárhonnan be lehet már szerezni viszonylag jó áron, de ügyeljünk arra, hogy ne csak 1-2 csörgős labdája legyen, hanem legalább 4-5 kifejezetten cicáknak való játék, mert igencsak hajlamosak ezeket eltüntetni. Ahhoz, hogy a kis kedvencünk energiája nagy részét ne a föld cserépből való kiszedésére fordítsa ezek az apró játékok szinte kötelezőek.

Végül a kaparófa, amelynek lennie kell az otthonunkban. Tényleg. Muszáj. Sok gazdinak ez eszébe sem jut, nem is szokás javasolni, de aki nagyobb biztonságban szeretné tudni a bútorait, annak mindenféleképpen ajánlott egy ilyen jellegű tárgy beszerzése. Természetesen elsőnek majd a fotelen, szekrényen, széklábon élezi majd a körmét, de mint az alomról, erről is le lehet kis odafigyeléssel szoktatni.
Előkészületek nélkül sokkal nehezebb a cica beilleszkedése és jóra nevelése. Azonban ha ezek megvannak, jöhet az új házi kedvenc, aki rendkívül sok gondoskodást, odafigyelést és szeretetet igényel majd, de ezeket mind meg is hálálja gazdijának.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan élhetünk teljes életet a mozaikcsaládokban: fókuszban a teljes család

Egy hagyományos család 2 szülője 4 helyről hozza saját szokásait, értékrendjét. A mozaikcsaládok esetében ez …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük