Kezdőlap » Ingatlan » Eladó sorba került ház

Eladó sorba került ház

Az élet múlásával, a körülmények változásával, sokszor olyan döntést kell hozni, mely az addig használt, megszokott ingatlan eladására irányul. Nem könnyű sem a döntés, sem a kivitelezése. Az itt eltöltött idő, a múlt láthatatlan köteléke egymás után soroltatja fel az érveket az eladás ellen, az értékesítést követő jövő remélt könnyebbsége az eladás mellett teszi le voksát. Nehéz döntés, de ha már megszületett a döntés az eladásról, igen komoly dilemmát okoz az eladási ár meghatározása. Az ár meghatározásakor sajnos igen sokan rossz döntést hoznak. Az eladó ingatlan árát igen körültekintően kell meghatározni. A teljesség igénye nélkül vegyünk sorra pár ár meghatározási alap-hibát.

Radnóti Miklós után (szabadon) “Nem tudhatom, hogy másnak” ez az ingatlan mit jelent, azaz nem releváns tényezők az ingatlanban a nem szakszerűen elvégzett javítások, esztétikai hibák, s az ehhez kapcsolódó érzelmek (pl. a néhai szülő burkolta a fürdőszobát, a szoba tapétáját az első unoka rajzai díszítik) Meggondolandó a felújítási munkálatok saját kezűleg történő kivitelezése is, mert bármekkora is volt az igyekezet, ha mindez nem számítható értéknövelőnek.

Érdemes az ár meghatározását megelőzően tájékozódni, hogy az adott környéken hasonló paraméterű ingatlanoknak átlagosan mekkora a m2 ára, különösen azok árát érdemes még figyelembe venni, melyek sikeresen eladásra kerültek.

Másik igen gyakran előforduló ár meghatározási hiba az, hogy nem az ingatlan ára kerül meghatározásra, hanem az a pénzösszeg, amelyre az eladónak szüksége lenne. Gyakori gondolkodás, hogy még csak tervben van az ingatlan eladása, esetleg már pár hirdetés is megjelent a témában, s az eladó(k) már előre eltervezték, hogy mi mindenre fordítják majd a befolyó összeget.

Van egy mondás, hogy mindennek az az ára, amennyiért eladható. A piac diktál, s a rosszul meghatározott árral induló ingatlan kiszorul a keresletből. Az idő egyre múlik, érdeklődő talán, de komoly vevő nincs a láthatáron, az eladás egyre sürgetőbbé válik, s a remélt haszon miatt bebetonozott ár gátat szab az értékesítésnek. Akik befektetésként keresnek eladó ingatlant, látják, sőt, figyelemmel kísérik a már régóta indított és még mindig megvételre kínált ingatlant, s az igen hosszúra nyúló sikertelen eladási próbálkozás rákényszeríti az eladót az ár csökkentésére. E körülményt látva és kihasználva ekkor jelentkezik vevőjelöltként a befektető, s a már az árcsökkentéssel a valós piaci értéken kínált ingatlanra teszi meg jóval alacsonyabb összegű vételi ajánlatát. Ezt a helyzetet elkerülendően fontos a jól meghatározott ár, mert az árakat az ingatlanpiac diktálja, ahol jelenleg túlkínálat van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan adjuk el a lakásunkat?

Kinőtte a család a lakást, más városban van a munkahelyünk, így költözni kell, de előbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük