Kezdőlap » Betegségek » Egyensúlyzavar

Egyensúlyzavar

Egyensúlyzavar esetén nem tudunk fej és testhelyzetünkről a valóságnak megfelelő benyomást szerezni, nem vagyunk képesek magunkat egyensúlyozni, továbbá rendszerint szédülésről panaszkodunk. Egyensúlyzavarra vezethetnek a központi és környéki idegrendszer, a keringési, az emésztés rendszerünk betegségei, mozgásszervi megbetegedések mellett az egyensúlyszerv kóros elváltozásai is.

A belsőfülben lezajló lobos folyamatok, vérellátási zavar, például nikotin hatására, bevérzés, a belsőfül folyadékának nyomásváltozása, például Meniére betegség, az egyensúlyideg, vagy környezetének betegsége, központjainak és pályáinak megzavart működése esetén rendszerint egyensúlyzavar lép fel. Ilyenkor a belgyógyászati, ideggyógyászati és szemészeti vizsgálat mellett fontos a fülészeti vizsgálat is. Az egyensúlyszerv vizsgálata az egyensúlyozás különböző finom jeleinek megfigyelésével kezdődik. Ilyenek a szemgolyók mozgásának megfigyelése, az állás, a járás, a karmozgás vizsgálata. Ezt követi az egyensúlyszerv ingerlése forgatással, vagy a hallójáraton át hideg és meleg hő ingerrel.

Az egyensúlyszerv normális, vagy kóros működéséről a kiváltott szemgolyómozgás időtartamából, vagy a kiváltáshoz szükséges hőfokból tájékozódunk. Az elvégzett vizsgálat eredménye értékes segítség az egyensúlyzavar helyének és minőségének megállapítására. Negatív vizsgálati eredmények esetén mindenképpen érdemes kideríteni, nincsen e pszichés probléma, mint pánik, szorongás. Ebben az esetben mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni segítségért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Köhögés amit nem kell elviselnünk

A köhögés lényege görcsszerű , lökésszerű kilélegzésben áll, amelyet mély belélegzés előzött meg. Ennek okai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük