Kezdőlap » Iskolakezdés » Egyenruha

Egyenruha

Az iskolai egyenruha témája sokszor vált ki nagy indulatokat. A fő kérdéskör ilyenkor a legyen, ne legyen, ha van, milyen legyen, és egyáltalán szükség van e rá.
Idehaza az iskola egyenruhák nagy többségben kimerülnek egy egységes ünneplő öltözettel, melyet csak pár alkalommal kell a diákoknak magukra húzni. Az elmúlt években, mióta beszüntették a régi iskolaköpenyeket, többször merült fel, hogy kellene valamiféle egyenruha, ám ilyenkor a felnőtt generációban felrémlett a régi iskolaköpeny és rögtön ágált ellene, így Magyarországon a mai napig nincs. Talán néhány magániskola kivétel ez alól.
Azonban sokan elfelejtik, hogy egyenruha nem csak köpeny lehet. Több külföldi országban jól bevált szokás az iskolai uniformis.

Ez általában fiúknál élére vasalt fekete nadrágot és zakót, fehér inget, színes kis kötött mellényt és fekete cipőt takar. A kislányok öltözete is hasonló náluk fehér harisnya, fekete rakott szoknya, blézer, mellény blúz és fekete kopogós cipő teszi ki az egyen öltözetet, na és természetesen az iskolai nyakkendő melyet fiúk, lányok egyaránt hordanak.

Sok vita folyik arról, hogy mi a jobb egy gyerek számára, ha van iskolai egyenruha, vagy ha nincs. Végigvettük az előny és hátrány listákat, melyet lentebb taglalunk, és végeredményben több lett az előny.
Az iskolai egyenruha legfontosabb előnyei közé sorolhatjuk, hogy egyfajta egységet szimbolizál, ad a gyerek számára egy hova tartozás tudatot. Az egyenruhák általában iskolánként változnak, így az egyenruhában lévő gyermekről kérdés nélkül is tudni lehet melyik tanintézmény tanulója. Kutatások emellett bebizonyították, hogy az egyenruhát viselő diákok nagy többségét büszkeséggel tölti el, hogy az adott iskola egyenruháját viselheti. Az előnyökhöz sorolandó még az a tény is, hogy az egyenruha elfedi, eltünteti a társadalmi, de legfőképp anyagi különbségeket. Ezáltal nem kell egy szegényebb sorból jövő diáknak sem szégyenkeznie ruházata miatt.

Természetesen ennek is vannak hátrányai. Egyesek szerint az egyenruhával megfosztjuk a gyerekeket önállóságuk és egyéniségük kifejezésében. A másik fő ellenérv pedig az, hogy ez plusz anyagi terhet ró a családokra, hisz ha minden nap egyenruhába kell menni, akkor nem elég egy garnitúra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fóbia az islokakezdéskor?

Lassan becsengetnek ismét, így nem csoda, hogy mindenki izgatottan várja az új tanévet. Azoknál a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük