Kezdőlap » Növények » Egy zuhanó brazil golyó

Egy zuhanó brazil golyó

Tegyünk egy kis sétát az Amazonas esőerdőben? Érdemes séta közben a fél szemünket fölfelé tartani, mert ha nem figyelünk eléggé, akkor ránk eshet egy brazil dió, ami csaknem 50 mérföldes sebességgel tud zuhanni lefelé. Ha nem vagyunk elég szerencsések, ránk zuhan egy ilyen, és meghalhatunk – vagy legalábbis súlyos kábult állapotba kerülhetünk.

A golyók, amiknek súlya 5 kiló is lehet, a gyümölcs, a brazil diófa gyümölcse. Amely fa az egyik legtitokzatosabb és csodálatos fája az esőerdőnek.
A tudósok hosszú ideig nem tudták kitalálni, hogy melyik állat volt képes ennek a gyümölcsnek a vastag falát átrágni, és hogy ez a fa miért csak a saját helyén tud megélni.

Majd az idők folyamán szép lassan egyre több rejtélyre kezdtek rájönni. Például, hogy a fojtogató füge, hogy tudja ezt az óriást megfojtani teljesen néhány évtizeden belül.
A brazil diófa megnőhet akár 200 méteres magasra is, és az ágai, virágai élőhelyet és élelmet nyújtanak számos erdei lénynek. Egy ilyen fa képes több mint 250 kiló diót is adni egy év alatt. Hihetetlen mennyiség, de így igaz.

Van egy kis emlős, az aguti – mely úgy néz ki, mint egy nagy tengerimalac. Kicsi, véső fogai vannak, melyekkel be tud hatolni a brazil dió belsejébe. Csak egy kicsit eszik belőle.
De az aguti nem az egyetlen állat, amelynek szüksége van a túlélésre, a diófára. Van egy méhfaj is. Amelyek csak véletlenül porozzák be a diófát. Orchidea méhek meglátogatják a virágzó brazil diófát és gyűjtenek nektárt. Ha az erdő sérült, és az orchidea eltűnik, így tesznek a méhek is és a brazil dió is.
Ez nem az egyetlen veszély a diófának. Jön egy alattomos növény, a fojtogató fügefa.

Szinte láthatatlan magjai lerakódnak a talajra, melyeket kis emlősök szállítanak el, vagy a madarak. És a mag, mely kihajt a talajban, elveszi a fa gyökérzetétől a vizet, a tápanyagot, és mindent elvesz tőle. A gyökere körbe fogja a másik gyökeret, és végül néhány évtized múlva elpusztul a brazil diófa, így a fügefa áll, mint egy nagy üreges műemlék ennek epikus küzdelmében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tűztövis

Egyik legszebb őszi cserjénk, amelyet elsősorban sövényként ismerünk. Önállóan, díszítő céllal is kiválóan megállja a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük