Kezdőlap » Autó » Egy ritka Suzuki

Egy ritka Suzuki

Magyarországon jelentős ismeretségre tett szert a Suzuki 1991-es létrejötte óta. Számos autó gördült le a szalagról, amelyeket mára már mindenki megismert. Bárkit megkérdezhetnénk, mondjon 3-4 Suzuki fajtát, korra és nemre tekintet nélkül tudnák a válasz(oka)t – Swift, Wagon R+, SX4, Ignis, Splash.

Alacsony árak, egyszerű megjelenés, olcsó fenntartás és nem éppen a sportos vonalak jellemzik ezeket az autókat.
A jól bevált autóépítési receptek mellett azonban egy igazán üdítő kis Suzukit készítettek. Ez pedig a Suzuki Cappuccino.

Ezt a kis sport autót 1989-től 1998-ig gyártották roadster kivitelben. Méreteinek szűk keretet szabtak, aminek köszönhetően egyedi kategóriát alakított ki és nem akadt vetélytársa. Hossza csak 330 cm, a saját tömege 680 kg. A motortérbe egy mindössze 657 köbcentis 3 hengeres erőforrás zakatol. A kis motorhoz egy turbót építettek, aminek köszönhetően a teljesítménye 64 lóerő. Ez kezdetben még csak 11 másodperces 100-as sprintet vágott, de az évek során egy kis változtatással 8 másodpercre faragták az idejét. Az 1989-94-ig gyártott modellek nagy élvezetet nyújtó hátsókerék hajtásúak voltak, majd átálltak a biztonságosabb fronthajtásra.

Ahhoz hogy megtudjuk ez a ritka autó milyen élvezetet nyújthatott egy kis összehasonlítást készítettem. Magyarországon akinek van van jogosítványa, azoknak a 90 százaléka biztosan vezetett már Suzukit. Így vegyünk egy hasonló időszakból származó 1000 köbcentis 3 ajtós Suzuki Swiftet. Ez 50 cm-rel volt hosszabb, tömege 100 kg-mal, és a szintén 3 hengeres kis ezres motor csupán 50 lóerőt produkált. Nem meglepő, hogy a 100 km/h elérése dupla annyi időbe telik.
Így tehát azoknak az átlagembereknek, akik swifteket vezetnek, vagy vezettek meglepő lehet egy ilyen “fenevad” kormányát szorítani. És elmondhatják , hogy csak egy Suzukink van, de van köztünk egy “hős”, egy autó, amely egy legenda, egy táltos paripa, amit talán soha nem pillanthat meg a Suzuki rajongó.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük