Kezdőlap » Fitnesz » Egy rendhagyó edzésmódszer: súlyzós edzés, naponta több alkalommal

Egy rendhagyó edzésmódszer: súlyzós edzés, naponta több alkalommal

A súlyzós edzéssel kapcsolatban az is vita tárgyát képezi a sportolók között, hogy hetente hányszor érdemes edzeni. A fejlődéshez szükséges edzésmennyiség egyénfüggő, valakinek a heti 4 alkalom is elég, míg másoknak heti hat edzés mellett is megfelelően regenerálódnak az izmai. Egy rendhagyó módszer az intenzitás növelésére, ha egy nap többször megyünk le az edzőterembe.

A kizárólag haladók számára ajánlott technika lényege, hogy egy edzésnap során két külön alkalommal, például reggel és este edzünk, egy nagyobb, és egy kisebb izomcsoportot megdolgoztatva. Például reggelre tehetjük a lábedzést, délután pedig sorra kerülhet a bicepsz, vagy a tricepsz. A tréning ne tartson tovább 30-45 percnél. Az osztott edzés előnye, hogy nem merítjük ki a szervezetünket, az energiaszintünk magas marad, emellett egy-egy izomra több időt tudunk szánni.

Az edzéstechnika hátránya, hogy a legtöbb ember napirendjébe nem fér bele. Aki főállásban dolgozik, vagy tanul – esetleg mindkettő – , valószínűleg nem tud napi két edzést beiktatni. Megoldás lehet, ha a munkahelyünk közelében van edzőterem, hogy ebédszünetben látogatunk el oda egy rövidebb edzésre. A technikának nem kell rendszeresnek lennie: ideális módszer, ha az intenzitás fokozása érdekében például egy-egy hétvégi napra szervezzük a kétfelé osztott edzést. Az osztott edzésprogram elsősorban profi testépítők, versenyzők számára kivitelezhető, az átlagembernek időnként alkalmazható, hatékony intenzitásfokozó módszer lehet. Ha az izomfejlődés lelassul, vagy megáll, egy-egy osztott edzésnap (esetleg egyéb intenzitásnövelő technikákkal kombinálva, pl. piramis edzésmódszer) segíthet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük