Kezdőlap » Növények » Egy ízletes gyümölcs – A málna

Egy ízletes gyümölcs – A málna

Ki ne szeretné a málnát, amely gyümölcs a mi kis hazánkban is megterem. De a hidegebb éghajlatot is kedveli. Bár alkalmazkodó fajta, ezért viszonylag sok helyen megterem, vagyis megkapja a növekedéséhez a feltételeket. Könnyen termeszthető ezért.

Ültetése kora tavasszal ajánlott vagy a késő télen a melegebb zónákban. De előtte pár héttel a talajt elő kell készíteni. Trágyázás például. A málna szereti a nedvességet, ezért ajánlott 1-2 órával az ültetés előtt beáztatni a gyökereket. Majd ültetéskor nagy lukat kell ásni, hogy a gyökerek könnyebben terjedjenek. Szellős ültetés ajánlott, kissé távol egymástól, körülbelül 3 méterre. Kerítés közelbe ültessük, hogy a kerítésre felkapaszkodhasson.

Talajtakarás fontos egész évben, hogy megőrizze a nedvességet és a gyom pedig megfulladjon. A gyökerekből bőséges hajtás ered, ezért metszeni kell rendszeresen, hogy szép és egészséges gyümölcsöt hozzon. Máskülönben nagyon bozótossá és tüskéssé válik.

Szüretelni egy napsütéses napon a legjobb. Ha érett a gyümölcs, könnyen le lehet szedni. Leszedés után körülbelül 5 napig lehet tárolni hűtve, de utána már ajánlatos elfogyasztani. Fagyasztva is lehet tárolni természetesen.

Igen ízletes süteményeket készítenek belőle. Sütve és főzve is megtartja az aromáját, sok más gyümölccsel ellentétben. De nyersen is nagyon finom. Viszont ha így fogyasztjuk, akkor előtte ajánlatos megmosni.
Rengeteg vitamint is tartalmaz. C-vitamint, B1- és B2-vitamint például.
Tehát együnk minél több gyümölcsöt, minél több málnát!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük