Kezdőlap » Növények » Egy fűféle növény – A nád

Egy fűféle növény – A nád

A nád a fűféle növények közé tartozik, amely akár 12 méter magasra is meg tud nőni. Egy nagy szára van, amely átmérője lehet körülbelül egy hüvelyk is, és belül üreges. Levelei hosszúak és élesek, kékes-zöld lapátok. Megnőhet körülbelül két méter hosszúra és két hüvelyk szélesre. A gyökere növekedése a föld alatt elég bőséges.

A virága több különböző részből áll. Először is található egy füzérvirágzat, amely egy hosszú száron helyezkedik el. Minden füzérvirágnak van sok kalászkája. Minden kalászkában mintegy hét kis vöröses virág van. A virágok kevesebb, mint egy hüvelyk hosszúak.
Később a virág elszárad, és a kis gyümölcsök sok maggal elfoglalják a helyet.

Július végén és augusztusban virágzik, lilás színűen.
Előfordulnak sós és édes mocsaraknál egyaránt vagy a tavak szélei mentén valamint a patakoknál. Nőhetnek sekély vízben vagy szárazabb helyen is. A napos helyeket előnyben részesíti.
Néha a náddal együtt nő más növény is, például sás, bogáncs. Egyes fák is nőhetnek ugyanazon a területen, ilyen például az amerikai szil, a juhar, az amerikai bükk valamint a fűzfák.

A nád néha elég szorosan nő, ezért ilyenkor kiszorítja a madarakat, nem találnak fészkelő helyet. De amikor kisebb a nád, nagyon alkalmas a többi állat számára, mert kiváló fedezetet nyújt.
Az ember az erózió ellen használja, megállítja a talaj lemosását a patakok és a tavak szélén, vagyis víztisztító szerepe van.És például remek kosarakat lehet készíteni belőle, valamint seprűt is. Használják még szigetelésre, tetőfedésre is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük