Kezdőlap » Egészséges életmód » Egy csésze forró, egészséges ital: a tea

Egy csésze forró, egészséges ital: a tea

A teafogyasztás különösen az őszi-téli hónapokban örvend nagy népszerűségnek. Akár erősebb, akár lágyabb formában isszuk, akár cukorral vagy anélkül – sőt, egyesek akár tejjel, fekete vagy zöld teaként, esetleg különböző gyógynövényekből vagy gyümölcsös változatban – a hideg időben mindig jólesik, ha elkortyolgatunk egy csésze forró teát.
Azonban a tea nemcsak élvezeti cikk: különböző fajtái és elkészítési módjai szerint sokféle panasz, betegség enyhítésére alkalmas, és az egészséges életmódhoz is hozzájárul – mindezt kalóriabevitel nélkül. A zöld és a fekete tea a benne található koffeinnek köszönhetően élénkítő hatással rendelkezik. Különbözik a kávéban található koffeintől, élénkítő hatása lassabban alakul ki, és tartósabban megmarad.
A tea megnevezés eredetileg a teacserje növényéből készített italt jelenti. A tea fajtája szerint a növény különféle alkotórészeit használják fel a keverék készítéséhez. A legtöbb teaültetvény Indiában, Kínában és Sri Lankában található. A növényi keverékekből készült teák, mint a borsmenta-, kamillla-, rooibos-, különböző gyógynövény-, vagy gyümölcsteák a szó szoros értelmében nem számítanak teának, mivel nem a teacserjéből készültek. Szigorúbban véve tehát ezek csak teához hasonló készítménynek minősülnek.
A teának hosszú története van: már egy időszámításunk előtt 2700-ból származó kínai írásos emlék is említi a teát, i.sz. 500 körül pedig Japánban vált közkedveltté a növény. A teacserje őshazája valószínűleg Indiában és Dél-Kínában található. Európában a tea fogyasztása csak a 17-18. század folyamán kezdett elterjedni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük