Kezdőlap » Fogyókúra » Egészségesnek hitt élelmiszerek, melyek valójában rejtett cukorbombák

Egészségesnek hitt élelmiszerek, melyek valójában rejtett cukorbombák

Már a gyerekek is tudják, hogy a sütemények, kekszek, és a csokoládé sok cukrot tartalmaz. Kevésbé ismert tény, hogy az egészségesnek gondolt élelmiszerekben is kimondottan magas lehet a cukor aránya. A cukor miatti kalóriabevitel azoknál a termékeknél is számottevő lehet, melyekről nem is gondolnánk. A diétázóknak különösen ajánlott odafigyelniük a rejtett cukorforrásokra: akár a fogyókúra sikere is múlhat rajta.

A felismerést nehezíti, hogy a gyártók gyakran különböző neveken jelölik meg a cukrot az összetevők listáján. Általános szabály, hogy az “-óz”-ra végződő megnevezés legtöbbször egyfajta cukrot jelöl. Ide tartozik többek között a nádcukor, illetve a répacukor (szacharóz), a tejcukor (laktóz), a szőlőcukor (glükóz), illetve a gyümölcscukor (fruktóz).

A cukor, mértékkel fogyasztva nem vezet egészségügyi problémákhoz. Határértéket jelöl a férfiaknál 110 gramm, a nőknél 90 gramm naponta. Aki rendszeresen túllépi ezt a mennyiséget, nemcsak a túlsúly rizikójával kell számolnia: a túl sok cukor fáradttá, levertté tesz, elősegítheti különböző betegségek, például a depresszió kialakulását.

Az alma egészséges, az almalevet azonban ajánlott mértékkel fogyasztani. Már fél liter ital elfogyasztásával 50 g gyümölcscukrot viszünk be a szervezetünkbe. Ha nem szeretnénk lemondani a gyümölcslevekről, mindenképpen ajánlott hígítva fogyasztani őket.

Az instant teák, illetve kávék, cappuccino-porok szintén nagy mennyiségben tartalmazhatnak cukrot. A cukrozott kukoricapehelyben 100 grammonként akár 37 g cukor is lehet: válasszuk inkább a natúr változatot.

A gyümölcsjoghurtok, különösen a zsírszegény változataik, igazi cukorbombák lehetnek. Készítsük el őket inkább otthon, natúr joghurtból, friss gyümölcs hozzáadásával. A konzerv gyümölcsök leve általában cukrozott: inkább részesítsük előnyben a friss gyümölcsöket. Az üveges savanyúságok, illetve a ketchup is tartalmazhat rejtett cukrokat: vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük az összetevők listáját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az olasz nők alakjának titka

A legtöbb nőt nem hagyja hidegen az alakformálás témaköre. Az olaszországi hölgyek nőiesen karcsú vonalait …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük