Kezdőlap » Fitnesz » Edzésterv: miért szükséges, és mit vegyünk figyelembe az összeállításnál?

Edzésterv: miért szükséges, és mit vegyünk figyelembe az összeállításnál?

Ahhoz, hogy az edzéssel optimális fejlődést érjünk el, fontos a személyre szabott edzésterv. Számtalan különböző edzésmódszer létezik, a választás attól függ, melyik izomcsoport edzésére fektetnénk nagyobb hangsúlyt. Egyes edzéstervek az állóképesség növelésére, míg más programok az izmok fejlődésére, vagy a problémás területek kezelésére specializálódtak. Az egyéni igények szerint összeállított edzésterv segítségével könnyebben elérhetjük a céljainkat.

Egy professzionális edzésterv a segítségünkre lehet, függetlenül attól, hogy a fittségre a foglalkozásunk miatt van szükségünk, vagy csak tenni szeretnénk az egészségünkért. A program célja a közérzet, és a teljesítőképesség javítása. Az edzésterv összeállítása előtt orvosi vizsgálat is indokolt lehet, illetve a programot összeállító edző felméri az aktuális fizikai állapotot, edzettségi szintet. Kezdők számára fontos, hogy az edző a gépek megfelelő használatát, a gyakorlatok helyes végzését is megmutassa, illetve segítsen a hibák azonnali korrigálásában.

A megfelelő edzésterv összeállításához számos faktort figyelembe kell venni. Az első a cél meghatározása: hogy erőt, állóképességet, vagy izomtömeget szeretnénk növelni. A testalkat, és az edzettségi szint is befolyásolhatja a választást. A kezdőknek teljesen más edzéstervre van szükségük, mint azoknak, akik már rendelkeznek sportmúlttal. Az edző segítségével összeállított program abban is segíthet, hogy elkerüljük a túledzést. A szakértő által összerakott edzéstervek megfelelő mennyiségű regenerációs szakaszt, több pihenőnapot is tartalmaznak. A kezdők hajlamosak lehetnek túlzásba vinni az edzést: szakértői támogatással ez elkerülhető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük