Kezdőlap » Fitnesz » Edzéstechnika, ha lemaradt a vádli a fejlődésben: szétszórt sorozatok

Edzéstechnika, ha lemaradt a vádli a fejlődésben: szétszórt sorozatok

A haladó súlyzós edzésterv már az izomcsoportok felosztását tartalmazza. A láb általában külön napot kap: nem csoda, hiszen az egyik legnagyobb izomcsoport; ráadásul a lábra végzett gyakorlatok, köztük a guggolás súllyal, a legkimerítőbbek közé tartoznak. A vádli edzését a legtöbben a lábnapra időzítik, de előfordulhat, hogy a megterhelés miatt kevesebb hangsúlyt tudnak fektetni erre az izomra. Gyakran csak hónapok után vesszük észre, hogy a vádlink lemaradt a fejlődésben. A szétszórt sorozatok kitűnő megoldást jelentenek a felhozására.

A testépítők is szívesen alkalmazzák a vádliedzésnek ezt a módszerét. Két hátizomgyakorlat között egy-egy sorozat a vádligépen: edzés végére teljesen kifáraszthatjuk a vádli izmait is. Annak ellenére, hogy ez az izomcsoport kimondottan erősen tud “égni”, a vádligyakorlatok nem vesznek ki annyi energiát, mint a fekvenyomás, vagy a guggolás. Egy-két vádligyakorlat beiktatása tehát még nem befolyásolja hátrányosan a többi izomra végzett edzést.

A szétszórt sorozatokat nemcsak vádlira, hanem egyéb, kisebb izmokra, például alkarra, vagy hasra is végezhetjük. Egyes kombinációkat azonban érdemes elkerülni: az alkarra a felsőtestre végzett összes gyakorlathoz szükség van, így a sorozatok között végzett alkargyakorlatok ronthatják a teljesítményt. A szétszórt alkarizom-sorozatokat tehát a lábnapra tegyünk, míg a vádlit ajánlott a felsőtest izmainak edzéséhez társítani. Hasizomra egyedül a hátedzés során ne végezzünk szétszórt sorozatokat: ha mégis ezen a napon edzenénk hasra, a legjobb, ha a hátgyakorlatok után, az edzés befejezése előtt végezzük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük