Kezdőlap » Fitnesz » Edzés a teljesítőképesség szerint: nőként fontos, hogy vegyük figyelembe a különböző életszakaszokat

Edzés a teljesítőképesség szerint: nőként fontos, hogy vegyük figyelembe a különböző életszakaszokat

Minden sportolónak, aki egy bizonyos célt szeretne elérni, szüksége van hozzá egy edzéstervre. Az edzésprogram összeállítása attól függ, mire szeretnénk fektetni a hangsúlyt az edzés során. A fitness-stúdiókban személyi edzők segítségét is kérhetjük az edzésterv elkészítéséhez. Az edző a különféle eszközök megfelelő használatában, illetve a gyakorlatok helyes kivitelezésében is segít. Kezdők számára a súly kiválasztása is problémát jelenthet (súlyzós edzés esetén): a személyi edző az erőnlét, a fizikai állapot megállapítása után segíthet kiválasztani a megfelelő kezdősúlyt.

A sportoló anyukák a szülés után általában a lehető leghamarabb szeretnék visszanyerni alakjukat. A megfelelő edzésprogram ebben is segíthet. A szülés után az anyuka elsősorban a gyermekére koncentrál, a saját igényeire, a sportra általában nem sok idő marad. Az anyák számára ideális edzésmódszer, ha a kisbaba jelenlétében tudnak mozogni. Miközben a babakocsit tolják, a lassabb sétát tempós gyaloglásra, vagy lassú futásra cserélhetik: így hamarabb visszanyerhetik a terhesség előtti alakjukat, ezenkívül a mozgás a pszichének is jót tesz.

Egy újfajta edzésprogram nők számára az úgynevezett Vénusz-edzés. Ennél a módszernél a női ciklus szakaszait kell figyelembe venni az edzések összeállításánál. Az edzésmódszer erősíti az izomzatot, emellett gondoskodik a szervezet megfelelő regenerációjáról, és a fogyásban is segít. A havi ciklus kezdetén, és végén nyugalomra, lazításra van szükség: ezekben a napokban könnyebb, nyugodtabb edzést végezzük. A peteérés időszakában a nők aktívabbnak, energikusabbnak érezhetik magukat: ezt az időszakot érdemes kihasználni az erősítő edzésre. A peteérés utáni szakaszban elsősorban az állóképességi edzés ajánlott. Ez az edzésmódszer a szakértők szerint is hatékony: javítja a testtudatot, fizikailag és lelkileg egyaránt jótékony hatású.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük