Kezdőlap » Autó » Dán út-információ

Dán út-információ

Dánia hegyes völgyes, enyhe és csapadékos éghajlatú ország. A végtelenbe vesző nyugati part sík vidéke dűnékkel és fenyvesekkel borított tájakkal váltakozik. A Jylland -félsziget keleti partja fjordokban gazdag: a magas, meredek sziklafalak hiánya miatt azonban egészen más, mint Norvégiában. Délen sok kis sziget található, közülük a legjelentősebb az Aero.

A legfontosabb utak mind ingyenes autópályák. Az úthálózat jól karbantartott és közlekedési táblákkal kitűnően el van látva. Dániában, ahol oly népszerű a kerékpár, szinte alig van kerékpárút. Pontos, gyakori és kényelmes kompközlekedés biztosítja a kapcsolatot a dán szigetek és Svédország, Norvégia, valamint Németország között. A forgalmasabb vonalakon érdemesebb előre helyet váltani.

Lakott területen belül és kívül egyaránt elsőbbsége van azoknak a járműveknek, amelyek főútvonalon közlekednek. Lakott területen kívül 80 km/h a legnagyobb megengedett sebesség. Az autópályákon és lakott területen kívül közlekedő pótkocsis járművek legnagyobb sebessége 70 km/h lehet. Az autóbuszok maximum 80 km/h -val közlekedhetnek. Előzéskor, sávváltáskor rövid fényjelzést kell adni. A parkolási tilalmat általában tábla jelzi. Koppenhága központjában a megengedett parkolási idő legfeljebb egy óra, a parkolóórával felszerelt helyeken három óra. Régebben, az öt észak-európai ország – Svéd-, Finnország, Dánia, Izland, Norvégia – között érvényben volt az ún. Északi Útlevél Unió, melynek értelmében nem északi állampolgár egy fél év alatt legfeljebb 90 napot tartózkodhat vízummentesen ezen öt ország területén. Azonban a schengeni határ óta érvényét vesztette.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük