Kezdőlap » Egészséges életmód » Cukor helyett: jutalmazzunk magunkat másként

Cukor helyett: jutalmazzunk magunkat másként

Ha meg szeretnénk jutalmazni magunkat, gyakran a különböző édességféléket választjuk. Amennyiben kiskorunktól kezdve az étel volt a jutalom, és a vigasztalás eszköze, még nagyobb az esélye, hogy később is evéshez folyamodunk ezekben az esetekben. A drogokhoz és egyéb, függőséget kiváltó szerekhez, tevékenységekhez hasonlóan a cukor az agy jutalmazási központját aktiválja. A dopamin nevű neurotranszmitter a jelenség oka: a jó közérzetért, boldogságérzet kialakulásáért felelős. Csokoládé, vagy egyéb cukros édességek, desszertek fogyasztása után dopamin szabadul fel.
Ezáltal, ha jól szeretnénk magunkat érezni, előszeretettel folyamodunk az édességekhez. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban nem valódi függőségről van szó: ha felhagyunk a cukorfogyasztással, nem vált ki elvonási tüneteket. Az édességek tehát nem tesznek függővé, de a felesleges kilók számának növekedéséhez hozzájárulhatnak. Aki a cukorfogyasztását csökkenteni szeretné, tisztáznia kell magában, pontosan milyen szituációban fogyaszt szívesen édességeket. Ezután át kell gondolni a stratégiát: mit választhatunk adott helyzetben az édességfogyasztás helyett? Aki például akkor eszik szívesen csokoládét, ha unatkozik, helyette választhatja a sétát, vagy egy forró fürdőt. Többek között ezzel a két módszerrel is elérhetjük, hogy a szervezetünk dopamintermelése növekedjen – a csokoládé, és az egyéb cukros édességek fogyasztása által kiváltott lelkiismeret-furdalás nélkül. A testmozgás elősegíti a dopamintermelést, és a felesleges kalóriák elégetésére is kiválóan alkalmas.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük