Kezdőlap » Betegségek » Csontritkulás kezelése

Csontritkulás kezelése

A csontok komplex élő szövetek, melyek képezik az vázunk alapját. Az izmok a csontok felületére tapadnak és mozgatják a csontvázunkat. A testünk kalcium mennyiségének 99 százalékát tárolják, és biztosítják az elérhetőségét azoknak a szerveknek, melyeknek kalciumra van szükségük.

Az egészséges csont erős és sűrű, sok-sok kollagénnel átszőve, viszont csontritkulás esetén, a csont törékennyé és porózussá válik. A csontot ásványi anyagok, mint kalcium, foszfátok, és kollagén alkotja ettől lesz merev, mégis hajlékony. A csontunk folyamatosan lebomlik és újraépül, mindig attól függ, hogy mennyi kalciumra van szüksége a szervezetünknek. Ez az egyensúlyi folyamat hormonok által vezérelt. 30 éves korban rendelkezik az ember a legnagyobb csonttömeggel, mely a kor előre haladtával fokozatosan csökken.

A nők esetében négyszer gyakrabban fordul elő ez a betegség, ugyanis a csont lebontását és felépítését az ösztrogén nevű hormon szabályozza. Az ösztrogén szint drasztikusan csökken, amikor egy nő a menopauza életszakaszába lép. Rövid időn belül akár a csonttömegének 20 százalékát is elvesztheti. Ilyenkor gyakrabban fordul elő a gerinc, a csípő vagy a csukló törése. Mivel a világon több millió ember szenved ebben a betegségben, így nagyon sok kórházban szerveznek csontritkulás kezelésére szolgáló terápiákat.

Gyógyszeresen kezelhető a csontvesztés, illetve meg is állítható. Nagyon fontos, hogy speciális étrendet vezessünk be, mely D-vitaminban és kalciumban gazdag, illetve le kell mondani, mind az alkoholról mind pedig a dohányzásról. A törött csontok esetén a törések rögzítése, esetleg speciális csonttartást segítő cement juttatása a kényes területre sokat tud segíteni. A legkényesebb terület a csípő, mely protézissel javítható, ezért erre a területre érdemes a legjobban odafigyelni, javasolják a csípő párna használatát, mely leveszi a terhelést a csípőről, így nem lesz fokozott erőhatásnak kitéve. A csontritkulás bármely fázisában megfékezhető, fizikai aktivitással és a helyes étrend betartásával, pedig visszafordítható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A torokfájás mit is jelent pontosan

Amennyiben tapasztaljuk azt az égető illetve kaparó érzést a torkunkban, amiért nemcsak, hogy nehezebb a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük